Április első keddjén Magyarországon is egyre többen figyelnek az ún. „láthatatlan munka” világnapjára. Újbudán a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom tagjai szerveztek figyelemfelhívó rendezvényt e nap kapcsán.

Az említett szervezetek 2016. április 5-én délelőttre Újbuda egyik forgalmas helyén lévő kávézóba hívták mindazokat, akik szívügyüknek tekintik a családi munkamegosztást.
Király Nóra, a FICSAK alapítója köszöntőjében elmondta, hogy a család kiegyensúlyozott életéhez elengedhetetlenek azok az erőfeszítések, melyekért fizetés ugyan nem jár, de hihetetlen energiát, kreativitást, türelmet és persze rengeteg időt igényelnek.
A házimunka, a gyermeknevelés, a beteg családtag ápolása hagyományosan női feladatok, de megváltozott világunkban a férfiak szerepe is egyre nagyobb ezeken a területeken.

Fontosnak tartotta leszögezni, hogy egyetlen helyesnek kikiáltott családmodell sem létezik. Vannak, akik a hagyományos szerepfelosztás mellett teszik le továbbra is a voksukat, de ma már azon sem lepődünk meg, ha a nő a családfenntartó, és a férfi marad otthon a gyerekekkel.
Véleménye szerint a harmonikus, kiegyensúlyozott családi élet alapja az egymásra való odafigyelés, egymás munkájának értékelése, legyen az akármilyen apróság.

Az ötgyermekes édesanya elmondta továbbá, hogy kulcsfontosságúnak tartja a gyerekek házimunkába való bevonását is, akik még játéknak felfogva, örömmel végzik azt, a későbbiekben pedig beépül a napirendjükbe is.

A köszöntő után Léder László, pszichológus, az “Apa-füzet” szerzője és Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom képviselője beszélgetést indítottak a láthatatlan munka minél gördülékenyebbé tételével kapcsolatban, amelybe bekapcsolódtak a jelenlévő érdeklődők is, majd 11 órától Kriston Andrea testreform tréner tartotta meg „Láthatatlan folyamatok hatása a családok egészségére” c. előadását.

A közvetlen, tabuk nélküli előadás nagy sikert aratott a jelenlévők körében.

“A FICSAK a következő években még hangsúlyosabbá szeretné tenni ezt napot, és minden évben másképp hívja majd fel a figyelmet a láthatatlan munkára.” – tette hozzá Király Nóra.

Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!
Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!