Az Anyatejes Világnaphoz kapcsolódó szűrő és tanácsadó napot tartottak 2015. október 3-án az Újbudai Szent Kristóf Rendelőintézetben. Megnyitójában Király Nóra egészségügyért felelős alpolgármester saját tapasztalata alapján bíztatta az édesanyákat az anyatejes táplálásra.

A rendelőintézetben a szoptatás fontosságán kívül számos babákkal és családtervezéssel kapcsolatos program várta az érdeklődőket. Ilyen volt például a babamasszázs, gyermek balesetek megelőzéséről szóló tájékoztató, egészséges táplálkozási, főzési tanácsadás, ultrahangos csípőszűrés és kreatív foglalkozások.

Alpolgármester asszony elmondta, hogy az anyatejes táplálás mindenkit érint, vagy érintett élete során, de kiemelten azok érzik át a fontosságát és nehézségeit, akiknek szűk családjában jelenleg is kisbaba van.

Ennek kapcsán saját példáját hozta fel, ugyanis ötgyermekes édesanyaként szinte nyolc éve folyamatosan össze kell egyeztetnie az anyatejes táplálást, a gyerekekkel való foglalkozást, a háztartást és a munkáját. Mindezen nehézségek ellenére mindenkit az anyatejes táplálásra bíztat, hiszen ez a legtöbb, amit egy édesanya adhat a babájának.

Európán belül Magyarországon jó az arány
Elmondta még, hogy Európa a hat hónapig csak anyatejen táplált csecsemők arányát illetően a maga 27%-val a földrészek közül az utolsó, Ázsiában, vagy Dél-Amerikában ez a szám 41%, pedig az anyatej pótolhatatlan, mind összetételében, mind az anya és gyerek kapcsolatában. Az anyatejjel táplált gyerek ritkábban betegszik meg, az édesanya pedig hamarabb visszanyeri alakját, és kisebb eséllyel lesz később emlő, vagy petefészek daganata. Szerencsére Magyarországon 2011-ben az újszülöttek több mint 43 %-t táplálták hat hónapos koráig kizárólag anyatejjel. A cél, ezt az arányt megőrizni, és tovább növelni.
Köszönet a védőknek
Kiemelte, hogy a gyermekek és édesanyák számára nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a védőnők. A XI. kerületben  38 területi és 16 iskolavédőnő végzi áldozatos és szakszerű munkáját,  amelyet ezúton is megköszönt.

Az egészséget őrizzük meg
Végezetül arra bíztatott mindenkit, hogy a rendezvényen igénybe vehető szűréseken és tanácsadásokon vegyen részt, hiszen az egészséget könnyebb megtartani, mint a betegséget gyógyítani.

Az eseményről készült videó ITT tekinthető meg>>>>