Köszönet illeti az állomás szakembereit és az önkéntes donorokat, hogy munkájukkal és önkéntes donációjukkal segítik beteg embertársaikat.

 

Ma egy éves a Plazmaferezis Infoparkbeli véradóállomása. Ennek apr

opóján díjazták azokat az önkénteseket, akik a legtöbb vérplazmát adományozták az elmúlt évben.

Az ünnepségen részt vett Pelczné dr. Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő, Simicskó István, az Emmi sportért felelős államtitkára, Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere és Király Nóra önkormányzati képviselő. Az állomást Dr. Komlódi Gabriella igazgató és Dr. Grosschmid Sándor intézményvezető képviselte, valamint jelen volt Dr. Stephan Walsemann a német társintézmény vezetője is.

„Ez a születésnap egyben a köszönet napja is. Ez a köszönet kettős, egyrészt az állomás szakembereinek szól, akik kiválóan végzik a munkájukat. Másrészt pedig azokat is köszönet illet, akik donációjukkal önkéntesen segítik beteg társaikat”- hangsúlyozta Pelczné Gáll Ildikó. Az európai parlamenti képviselő szólt arról is, hogy a vérplazmából olyan gyógyszerkészítmények készülnek, melyekkel életet lehet menteni.

Simicskó István, az Emmi sportért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy azok az emberek, akik „saját testükből, saját vérükkel” támogatják beteg társaikat,minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek.

Újbuda polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, nagyon örül annak, hogy egy ilyen intézménynek adhat otthont az általa vezetett kerület, egyúttal köszönetét fejezte ki a véradóállomás munkatársainak és az önkénteseknek is.

Az Európa Tanács 2002-ben állást foglalt abban, hogy a vér és vérkészítményekkel kapcsolatban minden országnak törekednie kell az önellátásra. Ennek megfelelően Magyarországon 2005-ben indult a Plazmaferezis Program.

Magyarországon, mint a világon mindenütt, a program alappillére az önkéntes plazmaadók toborzása. Számos, ma még gyógyíthatatlan betegségben szenvedőnek, vagy sérültnek lehet szüksége azokra az életmentő készítményekre, amelyek az emberi plazmából készülnek.
A hatékony, biztonságos, a gyógyításhoz szükséges vér és vér-készítmény mindenhol a világon a társadalom
egészséges tagjainak ajándékaként áll rendelkezésre.

Forrás:fidesz.hu