Szeptember első vasárnapján, azaz idén szeptember 3-án a nagyszülők világnapját ünnepeljük.

Ez alkalomból szervezett sajtótájékoztatót a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) egy gyermekközpontú könyvesboltban Budapesten.
Főként az anyák, illetve az apák napja van a köztudatban, de ezen a napon lehetőség adódik arra, hogy a családtagok megköszönjék a nagyszülőknek a sok segítséget, méltassuk a nagyszülők családban betöltött szerepét, és hiszen nélkülük, a több évtizedes tapasztalataik nélkül kevesebbek lennénk – mondta megnyitó beszédében Király Nóra, a FICSAK alapítója, aki hozzátette: „saját szüleimnél jobb nagyszülőket senkinek nem kívánhatok! Ezúton is köszönök nekik mindent”!

Meg kell becsülni a nagyszülőket, mert amelyik társadalom nem így tesz, az a gyökereit fogja elveszíteni – mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, a sajtóeseménye meghívottja.

Tuzson Bence úgy fogalmazott, az a társadalom, amely elveszíti gyökereit, egy jövő nélküli társadalom, és ezért fontos a kormány számára, hogy családban, a család szerepében gondolkodjon, és a nagyszülőket is megbecsülje. Mint mondta, ezért a kabinet sok mindent tesz. Ide sorolta a nyugdíjak reálértékének megtartását, a nyugdíjprémium fizetését, de erről szólt a rezsicsökkentés időszaka is.
Az államtitkár megjegyezte, Magyarországon meg kell erősíteni a tisztelet kultúráját, és alapvető kérdés, hogy olyan társadalmat építsünk, amely a múltjából építkezik, a múlt történeteit pedig a nagyszülők tudják átadni gyerekeiknek, unokáiknak.

Jelen volt még meghívott vendégéként Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok is, aki arról is beszélt, hogy idős korban is fontos a jó kondíció. Őt ebben kis unokái is segítik, ami nagy természetesen nagy boldogságot okoz számára.

Király Nóra beszélt arról is, a FICSAK létrehozta a “pótnagyi programot”, amelynek lényege, hogy a család nélküli idősek, illetve a nagyszülőktől távol élő családok egymásra találhatnak és segíthetnek egymásnak.

Csécsei Éva pszichiáter arról beszélt, hogy a 2010 után született úgynevezett alfa generáció, akik már a digitális korba születtek, nagy kihívást jelentenek a nagyszülőknek. Erre fel lehet és kell is készülni, hiszen az időskori tanulás a legjobb lehetőség a szorongás, a leépülés ellen – jegyezte meg.

A sajtótájékoztatót kellemes, kötetlen beszélgetés követte, ahol kisgyerekeknek olvastak mesét a nagymamák, pótnagymamák.

Az eseményről készült összeállítás itt tekinthető meg: