A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK), és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) összefogásra szólította fel a hazai civilszervezeteket a rákellenes világnap alkalmából, február 3-án. A különleges eseménynek a Budapest XI. Kormányhivatala adott helyet.

Király Nóra, a FICSAK alapítója elmondta, mindannyiuknak nagyon fontos az, hogy a rákszűrésre, a megelőzésre felhívják a figyelmet, ezért a mai napon egy szándéknyilatkozatot írnak alá a csatlakozó civil szervezetekkel együtt.

Ennek tartalma szerint a saját csatornáikon folyamatosan kommunikálják azokat a felhívásokat, amelyek a rák megelőzéséről, egészséges életmódról szólnak.

Miután megköszönte a szakembereknek a szakmai segítséget, felkérte a meghívottakat, hogy mondják el gondolataikat ezzel a fontos témával kapcsolatban.

Nincs olyan szűrési program Európában, amely Magyarországon ne működne – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Úgy fogalmazott, ebben az ügyben az egészségügyi ellátórendszer önmagában szinte tehetetlen: az embereknek kell úgy dönteni, hogy eljárnak a szűrésekre, ám a lakosság részvétele eddig rendkívül alacsony volt ezekben a programokban.

Ahhoz, hogy eredményeket tudjunk elérni ebben a harcban, arra van szükség, hogy a média kellő súllyal tájékoztasson az ügyről, és minél többen menjenek el szűrővizsgálatokra, hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kijelentette: a rák mindannyiunk közös ellensége, ám még mindig kevés tudással rendelkezünk mind a megelőzést, mind a kezelését illetően.

Van azonban olyan tudás, amelynek a birtokában vagyunk, így sokat tudunk tenni azért, hogy megelőzzük a betegséget, illetve nagyon fontos a minél korábbi szakaszban való felismerés és terápia.

Mindenki gondoljon a családtagjaira is, hívja fel a rákszűrések fontosságára és az egészséges életmódra a figyelmet, és mutasson jó példát a környezetében élőknek – hangsúlyozta az államtitkár.

Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szerint a rák nem válogat, ám tudunk tenni a saját megbetegedésünk ellen. Minél több emberhez el kellene jutnia az üzenetnek, hogy mennyire fontos a megelőzés, hiszen a kór évente több tízezer magyar életét követeli – húzta alá. Magyarország kormánya az európai uniós támogatások kapcsán több mint 80 milliárd forintot költött kimondottan a daganatos betegségek megelőzésére, korai felismerésére, valamint gyógyítására szolgáló programokra.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke bejelentette: kommunikációs anyagokkal segítik a megelőzés fontosságáról szóló üzenetek eljutását a családokhoz. Fontos, hogy a szülőknek a gyermekek mellett is legyen idejük saját magukra és vegyenek részt a szűréseken – fűzte hozzá.

„Ötgyermekes anyukaként meglehetősen fontosnak gondolom, hogy szűrésekre járjunk mi, nők, és megfelelő életmóddal odafigyeljünk magunkra. Egy családban az édesanya áll a középpontban, főként ő irányítja, neveli a csemetéket, teremti meg a harmóniát, és tartja a fészek melegét. E rendkívüli szerephez pedig egészségre van szükség testileg és lelkileg egyaránt. Fordítsunk tehát időt és figyelmet magunkra, hogy egyensúlyban maradhassunk!” – mondta el Király Nóra.

Gyurkó Katalin és Király Nóra mellett Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke; Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke; Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke és Andrejkovics Katalin, a Ringató Alapítvány képviseletében írta alá a nyilatkozatot.

Videó: