Az eltűnt gyermekek világnapjára és a közelgő nyári szünetre való tekintettel Király Nóra, Újbuda alpolgármestere a virtuális világ veszélyeire hívja fel a figyelmet:

“Hivatásomból adódóan és ötgyermekes édesanyaként is kiemelten fontosnak tartom a gyerekek biztonságát és lelki egészségét. Mindannyian hallottunk már szexuális bántalmazásnak, zaklatásnak, vagy gyilkosságnak áldozatul esett gyerekekről, akik a tettesekkel az interneten keresztül kerültek kapcsolatba, mégsem beszélünk eleget arról, hogyan lehet megóvni a fiatalokat ezektől a veszélyektől. De vajon miért nem? Mert sokszor a felnőttek maguk sem ismerik a veszélyeket.

Ha a gyerek először megy egyedül iskolába, minden szülő elbeszélget vele. Részletesen átbeszélik, az amúgy már ezerszer végigjárt útvonalat. A szülő figyelmezteti a gyereket, hogy az élelmiszerboltnál a sarkon nézzen balra és jobbra is mielőtt átmenne az úton. Figyelmezteti még arra is, hogy ne kóvályogjon el, hanem egyenesen az iskolába menjen és ne álljon szóba idegenekkel. Minden szülő tisztában van vele, hogy ezt így kell csinálni és lehet, hogy még így is az ablakból figyeli a gyereket és betelefonál az iskolába, hogy a csemetéje megérkezett-e.

De milyen óvintézkedéseket teszünk az online világgal kapcsolatban?

Először is ismerjük-e azokat a programokat, amiket a gyerekünk használ? Tudjuk-e hogyan működnek és mik a veszélyei?

 
Lehet, hogy a gyerek tudja használni a Snapchatet és a Facebookot, de attól még nincs felkészülve a rá leselkedő veszélyekre, tehát a mi feladatunk elbeszélgetni vele erről is és felkészíteni, megóvni őt. Ez pont olyan magától értetődő, mint hogy megtanítjuk arra, hogy ne játsszon a tűzzel, mert megégeti magát.

Szóval kezdjünk el Facebookozni, Snapchatezni, Instagramozni, hogy megismerjük milyen a mai fiatalok világa.

Ideje leszámolnunk azzal az illúzióval, hogy az úgynevezett “virtuális világ” valóban virtuális, vagyis nem létező.

A biztonságos Interhethasználatról bővebben a police.hu oldalon olvashatnak, illetve az alábbi webhelyeken szűrőprogramokat is találhatnak.

Norton Family
www.biztonsagosbongeszes.org
www.netnanny.com
mte.hu/gyermekbarat-internet

Örülök, hogy rávilágíthattam erre a témára és remélem, a kerületünkben egy gyermek sem esik semmilyen formában áldozatává a mai virtuális világnak.” – tette hozzá Király Nóra, Újbuda alpolgármestere.