Útravalóul Jegyescsomag

A kormány családbarát politikáját jól jelzi, hogy 2010 óta megduplázta a támogatásukra szánt összeget, a most induló két új kezdeményezés pedig Eger városában is ösztönzi a fiatalokat családalapításra és gyermekvállalásra – jelentette ki pénteken Nyitrai Zsolt azon a sajtótájékoztatón, amelyet közösen tartott Király Nórával, a Fiatal Családosok Klubjának alapítójával.

Martonné Adler Ildikó egri alpolgármester bevezetőjében elmondta, hogy Eger családbarát önkormányzat, hiszen a város érdeke, hogy minél több fiatal maradjon itt, illetve telepedjen le Egerben, mindehhez pedig a családokat, különösen a nőket kell segíteni. Ennek egyik formája a helyi Nő-Köz-Pont felállítása.

Kedvezmények a nők és a családok számára

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője szólt arról, hogy a kormány a családi adókedvezményekkel nagy és egyre növekvő támogatást nyújt az érintetteknek, a 2018-as költségvetésben pedig nem kevesebb, mint 1900 milliárd forinttal segíti a családokat. Ez a 2010-es évhez képest kétszeres növekedést mutat – tette hozzá.

Nem mellékes tény az sem, hogy a 2017-2018-as tanév elejétől minden magyar diák ingyen kapja majd a tankönyveket az első 9 évfolyamon. A sikeres családpolitikát jelzi az is, hogy 2010-hez képest hazánkban 40 százalékkal nőtt a megkötött házasságok száma, életbe lépett a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) rendszere, amelyet eddig 40 ezren vettek igénybe, s melynek segítségével mód nyílik 10 milliós vissza nem térítendő támogatás, valamint 10 milliós igen kedvezményes hitel felvételére – fejtette ki Nyitrai Zsolt.

Említést kell tenni a NŐK 40 program sikeréről, melynek nyomán közel 200 ezer olyan hölgy mehetett nyugdíjba, aki negyven éves munkaviszonnyal rendelkezett – mondta.

Mint Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: fokozatosan javul a családi kedvezmények rendszere, a kétgyermekes családok 30, a háromgyermekesek pedig 33 ezer forintot írhatnak le az adóból gyermekenként, így például egy háromgyermekes pedagógus házaspár adómentesen veheti fel fizetését.

Jegyescsomag segíti a párokat

Király Nóra Újbuda alpolgármestere, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója két új kezdeményezésről számolt be. Az egyik az úgynevezett Jegyescsomag, amelyről elmondta, hogy több budapesti kerület és vidéki város is örömmel adja ezt a házasulandó pároknak megerősítve őket az életre szóló döntésükben. Eger az első megyei jogú város, ahol bevezetik ezt a támogatási formát.

A csomag tartalma – tette hozzá – egy könyv, amely hasznos tanácsokat ad a családnak a különböző problémák kezeléséhez, az esküvői munkafüzet, amely taglalja a legfontosabb tennivalókat az esküvő időpontjáig, valamit a gyűrűtartó párna, amely elengedhetetlen kelléke a templomi és a polgári szertartásnak.

Nő-Köz-Pont

A másik fontos kezdeményezés: Eger városa és a FICSAK közös konzorciumban indul az „Nők a családban és a munkahelyen” című pályázaton azért, hogy egy Női Információs és Szolgáltató Központ (Nő-Köz-Pont) jöhessen létre Egerben a nők támogatására és az atipikus (nem szokványos) foglalkoztatási formák elterjesztésére a család és a munka összeegyeztethetőségének érdekében – jelentette be Király Nóra.

Mint hangsúlyozta: 150-200 milliós támogatásra pályáztak annak érdekében, hogy segítsék a nőket, például olyan munkahelyek létesítésében és felkutatásában, amely távmunkával lehetőséget ad az érintetteknek, hogy a családdal, a gyerekekkel minél több időt tölthessen el a fiatal anyuka. A központ támogatja a nők visszatérését a munka világába a szülést követően, de lehetőséget teremtenének arra is, hogy olyan állásokat kutassanak fel, hogy az ifjú családanya az idős szülőket is gondozni tudja szükség esetén, ezzel is csökkentve a rá nehezedő terheket.

Király Nóra hozzátette, bízik abban, hogy a pályázat sikeres lesz, így több ezer egri nő helyzete válik könnyebbé.