Egyesületünk, a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) és a KidsOasis Nonprofit Kft. Egészségfalók – Együtt főzni jó! elnevezésű kampányt indít a nyári időszakban a főzést és az egészséges étkezést előtérbe helyező családoknak.

Közös főzés, közös szórakozás

A kezdeményezésünkről pénteken tartottunk sajtótájékoztatót, amelynek megnyitóján elmondtam, hogy a kampány egy internetes játék, egy közös program a teljes családnak, amely az egész nyarat lefedi. Ma véget ért az iskola, így több hónapig otthon lesznek a gyermekek, de a közös főzés sok szórakozási lehetőséget rejt a vakáció időszakára.

Most is hangsúlyoztam, hogy a FICSAK elkötelezett híve az egészséges életmódnak, amely három pillérből áll: rendszeres testmozgásból, egészséges táplálkozásból és lelki egészségből. Szomorú, hogy a statisztikák szerint az elmúlt negyven évben tízszer annyi elhízott gyermek lett. Ez mindenképp a felnőttek felelősségének tartom, ezért fontos kihívás az a törekvésem, hogy ez az arány jóval kisebb legyen.

A kormány számára különösen fontos a gyerekek egészsége

Az eseményünket Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is megtisztelte jelenlétével. Államtitkár úr beszédében hangsúlyozta, hogy az akció és a kormányzat céljai egybevágnak. Véleménye szerint az egészséges életmód a családi otthonok konyhájában kezdődik.

Felidézte, hogy a kormányzat a reformmenzával, valamint a büfékínálat átalakításával igyekezett megteremteni a megfelelő táplálkozást iskolaidőben. Az intézkedéseknek köszönhetően a fiatalok azokat az ételeket szokták meg, amelyek nem csupán egészségesek, de finomak is. Kitért arra, hogy képzéseket valósítottak meg, amelyek megtanították, miként lehet finommá és egészségessé tenni az ételeket.
Államtitkár úr fontosnak nevezte, hogy az iskolai szünetben se változzon meg az életmód. Jelentős lépés volt továbbá a chipsadó bevezetése, ennek köszönhetően ugyanis érezhetően visszaesett a cukrozott, szénsavas üdítők forgalma, amire a nemzetközi sajtó is felfigyelt – mondta, Illetve arról is tájékoztatott, hogy Magyarországon sikerült megállítani a világban egyre nagyobb problémát jelentő elhízás romló tendenciáját.

Játék, értékes nyereményekért

A KidsOasis Nonprofit Kft. ügyvezetője, Gyetvainé Zováth Anikó, úgy fogalmazott, hogy “dinóhusin és sült krumplin túl is van élet”. Elmondta, hogy a kampány keretében augusztus 15-éig küldhetik a családok a recepteket, amelyekből utána szakmai zsűri választja ki az egészséges, kreatív és gyermekbarát alkotásokat, tippeket.

Szeptember 1-jétől 23-áig ezekre szavazni lehet, majd ismét a zsűrin a sor: meghatározza, hogy a tizenöt legtöbb voksot elért játékos közül mely öt küzdhet meg októberben egy budapesti főzőiskolában a fődíjért, az Egészségfalók címért és egy hétvégéért egy minősített családbarát szálláshelyen. További részleteket az egeszsegfalok.hu oldalon lehet megtalálni.

Gyetvainé Zováth Anikó azt mondta, a családi turizmus képviselőjeként fontosnak tartja, hogy ne csupán milánói makarónit vagy halrudakat helyezzenek ki a szállodák a svédasztalokra.
Wolf András séf, az ötfős zsűri egyik tagja úgy fogalmazott: a természet olyan jól van összerakva, hogy a minőségi alapanyagok egyben egészségesek is. Egy ország megítélése nagyban függ a gasztrokultúrájától – jelentette ki.

Vrábel Krisztina gasztroblogger, a zsűri egy másik tagja azt mondta, erősen hisz benne, hogy az egészséges életmód a családban kezdődik.
A sajtótájékoztató végén a gyermekeinkkel közösen készítettünk finom ételeket, amelyekkel a jelenlévőket is megkínáltuk.

Legyen részese Ön is kampányunknak! Játsszon velünk!