Az APA HAJÓN ünnepeltük sok apukával és családjaikkal az apák napját. Átadtuk játékunk fődíjait is: egy sportkamerát és egy 2 napos vizsolyi családi pihenést.

Apa (is) csak egy van

Vasárnap, június 17-én, azaz apák napján több, mint 130 fővel hajózott ki a FICSAK APA HAJÓ.

A Családok éve támogatásával szervezett apák napi játékunkkal és az APA hajó eseményünkkel arra szerettünk volna ösztönözni minden családot, hogy méltón ünnepeljék ezt a jeles napot.

 

A hajózás egy rövid sajtótájékoztatóval indult

Itt, a FICSAK alapítójaként elmondtam, hogy egyesületünk legfontosabb célja, hogy országszerte segítse a családok életét, illetve megismertesse a családos életforma örömeit a fiatalabb generációkkal.

Kiemelt figyelmet fordítunk az édesapákra, ezért is szerveztük meg az apák napi játékunkat, ahova több, mint 230 apa-gyermek fotó érkezett, ami messze túlszárnyalta minden várakozásunkat.

Úgy látom, hogy Magyarországon is egyre inkább elfogadottá válik az édesapák aktív jelenléte a gyermeknevelésben. Az aktív törődés azonban úgy gyakorolható igazán, ha a családfő minél több minőségi időt tud a gyermekével tölteni. Egy kutatás kimutatta, hogy 2011 és 2012 között az apukák átlagosan 59 percet foglalkoztak gyerekükkel naponta, míg például 1965-ben mindössze 16 percet. Ez majdnem négyszer annyi idő. Az édesapák aktív jelenléte a gyermeknevelésben sokat javult az elmúlt évtizedekben.

Ehhez azonban olyan munkahelyre is van szükség, ami lehetővé teszi, hogy rendszerint ne az esti fürdetés után érkezzen haza az édesapa a munkából.

A sajtótájékoztatón elmondtam, hogy ebből a szempontból nagyon szerencsésnek tartom az elmúlt években bevezetett intézkedéseket – mint pl. az apa GYED és GYES bevezetése, a mindkét szülőt megillető gyermekek utáni pótszabadság – hiszen ezek nagyban segítik az édesapa aktív jelenlétét a családban.

A kormány számára különösen fontosak az apák (is)

Az eseményünket Beneda Attila, népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár is megtisztelte jelenlétével.

A helyettes államtitkár úr elmondta, a kormány minden családtámogatási eszközt úgy alakított ki, hogy szükség esetén az apukák is igénybe vehessék.  Ma 142.000 ember van GYED-en Magyarországon és ebből 11.000 férfi, tehát 11.000 édesapa veszi igénybe a GYED-et.

Hozzátette, hogy mára 4% alá csökkent a férfiak munkanélkülisége Magyarországon és a családok évében minden eddiginél jobban szeretnének az édesapákra figyelni. Érdemes tehát az apaságot vállalni, mert ez a legjobb dolog, ami  egy férfi életében történhet.

Tabáni István pár hetes apuka

Tabáni István, dalszerző, énekes és újdonsült apuka arról beszélt, hogy mennyire hálás az édesapjának, megköszönte a sok segítséget. Tehette ezt nagyon hitelesen, hiszen az édesapját is elhozta az APA hajóra.

Továbbá ígérte, hogy fiát, Natanielt, aki alig pár hetes még, örökké szeretni fogja.:-)

Sok családból még hiányzik az APA, de van fejlődés

Léder László, pszichológusként nap mint nap megéli az apák hiányát a magyar családokban, de látja a felemelő pozitív példákat is, ahol a szerető apai jelenlét megerősíti az anyát, a párkapcsolatot, és segíti a gyerekek sorsát.

Az Apa Akadémiát éppen azzal a céllal hozta létre, hogy “visszacsempésszék az apákat a magyar családokba”. Nagyon örül, hogy a családok évében az apák visszakerültek a “családi térképre”.

Még megjegyezte, hogy az apaság nem a gyermek születéskor, még csak nem is a várandósság ideje alatt, hanem már a családtervezés feladatával kezdetét veszi. Meggyőződése, hogy az apák meghatározó szerepet játszanak abban, hogy a tervezett gyerekek megszülethessenek.


Varázs Tamás szórakoztatta a kicsiket és nagyobbakat

A rendezvény második részében már a családoké és főleg a gyerekeké volt a főszerep, hiszen Varázs Tamás bűvész leges-legújabb trükkjeivel szórakoztatta a nagyérdemű publikumot, a régóta megszokott igen magas színvonalon. Röpködtek a kendők, csavarodtak a kötelek, a zsák színei is mindig megtréfáltak minket, és lufiból sem volt hiány.

Köszönjük szépen, hogy velünk voltatok, találkozzunk egy következő FICSAK eseményen!

Még több fotó–> http://bit.ly/apahajó_fotók