Idén immár harmadszorra szervezzük meg a Családszervezetek Adventi Jótékonysági Vásárát a jótékonyság jegyében. Az idei esemény a Családok Éve programsorozat részeként kerül megrendezésre.  A támogatott szervezet idén egy különleges alapítvány, akik nagyon fontos és sokak számára láthatatlan munkát végeznek: ők a Jel Alapítvány.

Büszke vagyok rá, hogy egy olyan jótékonysági eseményről beszélhettünk ma is, mely meghitt hangulatban, számos szervezet összefogásával és példamutatással képes bebizonyítani, hogy a civil szféra milyen erős és mire képes, ha van egy közös cél.

A mai sajtótájékoztatón siket és halló gyermekekkel együtt sütöttünk finom mézeskalácsot, megmutatva a meghitt készülődés fontosságát.

A tájékoztatón a család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár, Novák Katalin úgy fogalmazott: a kezdeményezés célja, hogy egy közös ügyre, az önkéntesség fontosságára hívják fel az emberek figyelmet.

Novák Katalin megjegyezte: közeledik a karácsony, a szeretet, a gyermekek, a születés ünnepe. Advent időszakában, amikor az ünnepre hangolódunk, jobban oda kell figyelni nemcsak a szűkebb, hanem a tágabb környezetünkre is.
Mint mondta, az önkéntesség arról szól, hogy felelősséggel tartozunk egymás iránt. Ezt tudjuk kifejezni azzal, hogy időt, pénzt nem sajnálva a jó célok mellé állunk. Az adventi vásár is ilyen, – mint mondta – számára azért kedves kezdeményezés, mert az összefogásról szól, a családszervezetek közös munkájáról szól. Úgy fogalmazott: ezek a szervezetek nem egymással rivalizálva, hanem egymást kiegészítve, támogatva működnek Magyarországon.

Kiemelt figyelem a siket és nagyothalló gyermekeknek

Hangsúlyozta: 2018 a Családok Éve, amely nemcsak az ép családokról, hanem a fogyatékkal élő gyermekeket nevelőkről is szól. Néha fontos, hogy azokat a gyermekeket helyezzük az élet középpontjába, akik valamilyen nehézséggel élnek a hétköznapokban. Ilyenek a siketek és nagyothallók is.

Kézműves ajándékok és lázas készülődés

Megjegyeztem, hogy idén is több mint 50 családszervezet jelentkezett a felhívásra és az általunk készített ajándékokból befolyt összeget idén a Jel Alapítványnak adjuk majd át, akik csodás munkát végeznek és nagyon sokat segítenek azokon a családokon, akik siket vagy nagyothalló gyermekeket nevelnek.

Sztárvendégek is várhatók

Kozma Orsi, mint a vásár arca elmondta, hogy mióta gyermekei vannak, még érzékenyebbé vált a családokat érintő problémákra és még nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy jó ügyek mellé álljon. Ő a zene erejével tud segíteni és december elsején 17 órától ad majd koncertet a jótékonysági eseményen.

Valódi segítségnyújtás

Tempfli Kátya, a Jel Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy milyen fontos a jelnyelv elsajátítása azoknak a gyerekeknek is, akik halló családba születnek. Mesélt arról, hogy milyen szakmai munkát folytatnak a Jelnyelvi Játszótér programmal, melynek egyik vezetője Seres-Kormány Anita. Anita elmesélte, hogy 7 éves korában veszítette el hallását, de addig imádta a zenét és nagyon fontos része volt az életének. Megemlítette, hogy Kozma Orsi dalait is volt szerencséje már jelelve élvezni és gyermekei, akik hallók, nagyon várják már a koncertet.

A sajtótájékoztató lezárásaképp gyönyörű mézeskalácsok készültek!

Az esemény galériája megtekinthető itt!