A Fiatal Családosok Klubjának alapítójaként vettem részt tegnap a Századvég konferenciáján, ahol a demográfiai problémákat jártuk körbe Novák Katalin államtitkár asszonnyal, Speidl Biankával, a Migrációkutató Intézet vezetőjével, Szijjártó Péter külügyminiszert úrral, valamint Balog Zoltán református lelkésszel.

A kerekasztal beszélgetés alatt kifejtettem, hogy csak kiszámítható családpolitikával lehet eredményeket elérni. Természetesen a FICSAK osztja a miniszterelnök álláspontját, miszerint a családpolitikai intézkedések élvezik a magyar társadalom legmélyebb támogatását. Ezt minden idők harmadik legsikeresebb nemzeti konzultációja is igazolja, amelyhez csaknem 1 millió 350 ezer ember csatlakozott. Kiemeltem továbbá, hogy egyetértünk a kormánnyal, miszerint az Európában jellemző demográfiai folyamatokra a családok támogatása a megoldás.

A beszélgetés során elmondtam, hogy kutatások szerint a fiatalok legtöbbje nagycsaládra vágyik, elképzeléseik azonban nem valósulnak meg és ennek egyik oka véleményem szerint az, hogy a nők féltik a karrierjüket, hogy nem tudnak visszamenni dolgozni a gyerek mellől, ezért véleményük szerint az atipikus foglalkoztatási formák erősítése kiemelten fontos. Fontosnak tartottam kihangsúlyozni, hogy a családok anyagi támogatása mellett az erkölcsi megbecsülés is döntős tényező lehet a gyerekvállalásban.

A gyereknevelés olyan teljesítmény, amely közösségi szinten is elismerendő

Túlságosan tárgyiasult formában zajlik a vita a demográfiáról Európában – mondta Novák Katalin. Ma Európában egyetlen ország sem képes arra, hogy önmagában fenntartsa magát külső erőforrások nélkül – tette hozzá a család-és ifjúságügyért felelős államtitkár. A problémát ott látom, hogy a népességcsökkenés okát nem kutatjuk, és ha a jó kérdést feltennék, akkor meg lehetne vitatni a kiutat.

Pillók Péter, a Századvég Alapítvány vezető kutatója azt hangoztatta, hogy migrációból fedezni a népességcsökkentést gyors és instant megoldás, ehhez képest belső szaporulattal növelni a népességet jóval hosszabb ideig tartó folyamat; ezért fontos, hogy a kutatások ne csak az adott pillanatra koncentráljanak, hanem trendeket és tendenciákat is nézzenek.

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója arról beszélt, hogy közép-európai és a nyugat-európai demográfiai problémák között a fő különbség, hogy a térségünkben helyi választ keresünk, míg nyugaton egyfajta népességcsere zajlik. Szólt arról is, hogy a nyugati migránsok körében a muszlim kisebbség vallásilag sokkal tudatosabb, mint a keresztények.

Ez a folyamat pedig alapvetően változtathatja meg a nyugat-európai országok képét.

 Mint arról korábban beszámoltunk, ha Európa a migránsok Európája lesz, akkor egy gyenge kontinens lesz – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Századvég Európa jövőjéről szóló konferenciáján. Nem kérünk a nyugatiak leckéztetéséből, de mindig is a nyílt és őszinte vita pártján állunk – tette hozzá. Balog Zoltán úgy látja, a családok Európája nem csak demográfiai kérdés.