Az M1 csatornáján és a Kossuth Rádió adásában leadott interjúval indult számomra a 2023-as év első munkanapja. Mindkét interjúban a nehéz gazdasági helyzet ellenére tovább bővülő családtámogatási rendszerről és a kormány komplex, európai szinten is egyedülálló családbarát intézkedéseiről beszélgettünk a 2023-as évre vonatkozóan. 👨‍👩‍👧‍👦

A Magyarországon korábbi években elért folyamatosan növekedő születési számok megtartása és a már meglévő családtámogatási intézkedések mellett újabbak bevezetése az idei év családbarát intézkedéseinek központi témája. Egész Európában kiemelten szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a válság ellenére is bővíteni képes a kormány a magyar családok számára nyújtott támogatásait.

Az újabb intézkedésekről szóló M1-es interjúm elérhető az alábbi linken is.

Ahogy azt az interjúban is elmondtam, sajnos a magyar emberek sem mentesültek az egymásra rakódó válságok hatása alól, amely érezteti a hatását az egész világon. Azonban Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a kormány érti ezt a problémát, és igyekszik megőrizni az elmúlt 12 évben megszokott jólétet, emellett pedig újabb intézkedések bevezetésével biztosítja annak tartósságát ebben az időszakban is.

Az új, idei évtől bevezetésre kerülő intézkedések közül kiemelten fontosnak tartom a 30 éves koruk előtt első gyermeküket vállaló nők személyi jövedelemadó mentességét és a Diákhitel vissza nem térintendő támogatássá változását. Erre a támogatásra jogosult minden nő, aki 30 éves kora előtt vállalja az első gyermekét és aktívan dolgozik. A kormány által hozott intézkedés mögött az a gondolat áll, hogy motiválja már a huszas éveikben családalapításra a magyarországi fiatalokat. A civilszervezetek visszajelzései alapján ma, Magyarországon a leggyakoribb oka a 30 éves koron túlra kitolódó első gyermek vállalásának (és ezáltal a további gyermekek vállalásának elvetése) a karrier és az anyagi biztonság megteremtésének a fontossága.

Emellett kiemelten fontosnak tartom azt is, hogy a közvetlen családtámogatási intézkedések mellett a kormány a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektet a családbarát légkör megteremtésére, ahol a pozitív jövőkép alapvető gondolata lesz minden családalapításba belevágni készülő magyar fiatal számára. 👩‍❤️‍👨

Számos kedvezmény elérhető tehát 2023-ban is a családok számára Magyarországon, amelyeket ha nem ismernek, jelentős támogatási összegektől esehetnek el az egyébként jogosult családok. Érdemes élethelyzethez és lehetőségekhez mérten kihasználni, amit az állam nyújt!

A teljes, 2023-ban is elérhető családtámogatási típusok listája:

 1. Otthonteremtési támogatások
 2. CSOK 2023 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény
 3. Kamattámogatott CSOK-hitel többgyermekeseknek
 4. Falusi CSOK
 5. Nem lakáscélú támogatások
 6. Babaváró – egy speciális gyermekvállalási támogatás
 7. Hiteltartozás-csökkentő támogatások
 8. Jelzáloghitel-tartozás csökkentés
 9. Diákhitel-tartozás felfüggesztés, csökkentés és elengedés
 10. Adó- és illetékkedvezmények
 11. Ingatlanhoz kapcsolódó kedvezmények
 12. ÁFA-visszatérítés
 13. Illetékkedvezmény
 14. Közjegyzői díj csökkentés
 15. Személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezmények
 16. Első házasok kedvezménye
 17. Családi adó- és járulékkedvezmény
 18. Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége
 19. 25 év alattiak SZJA-mentessége
 20. 30 év alatti anyák SZJA-mentessége
 21. Gyermekek után járó alkalmankénti juttatások
 22. Anyasági támogatás
 23. Életkezdési támogatás – Babakötvény
 24. KRESZ vizsga és nyelvvizsga díjának visszatérítése
 25. Gyermekek után járó rendszeres pénzbeli és természetbeni ellátások
 26. Természetbeni ellátások
 27. Gyermekétkeztetési kedvezmény
 28. Ingyenes tankönyv