A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) második mesekönyvének bemutatójára a “Gyermekvédelem a médiahasználatban” – gyermekvédelmi kampány egyik állomásaként került sor 2023. július 25-én, a XI. kerületi Spiller cukrászdában. Az eseményen részt vett Dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára.

A Ficsak gyermekvédelmi kampánya kiemelten foglalkozik a gyermekek képernyőidejének, online jelenlétének csökkentésével, s ehhez kapcsolódóan az olvasás szeretetére ösztönzően jelent meg Király Nóra és Kassai Etelka szerzőpáros könyve: “Bonnie csodálatos élete” – egy papagáj álomkalandjai az élet dzsungelében címmel.

A kötet az állatok és az olvasás szeretete mellett, a családi kisállat elvesztése okozta  gyászfeldolgozásban is segíteni kíván.

“Szülőként ma az egyik legnagyobb nehézséget az jelenti, hogyan tudjuk megóvni a gyermekeket az interneten felbukkanó, káros tartalmaktól, de attól is, hogy egy virtuális világban létezzenek” – osztotta meg gondolatait Dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára. Továbbá hozzáfűzte, hogy nagyon fontos egy gyermek életében az, hogy miként tudja feldolgozni a gyászt, ebben hogyan tudnak segíteni családja és barátai. Ebben pedig a könyvek rengeteg olyan kapaszkodót adnak, amelyeket máshonnan nem kaphatunk meg, hiszen fejlesztik a képzelőerőt, az analitikus gondolkodást, ezért is üdvözlendő a FICSAK olvasásra ösztönző gyermekvédelmi kampánya.

Király Nóra, a FICSAK alapítója, a könyv kreatív ötletgazdája felidézte, hogy a mesekönyv apropóját egy szomorú esemény, legnagyobb fia papagájának korai elvesztése ihletette. S valóban egy különleges mesekönyv született, amely segít a kedvelt háziállat elvesztése okozta gyász feldolgozásában, s egyben emléket is állít a család kedvelt háziállatának. A szerzőpáros együtt alkotta meg azokat a történeteket, amelyek felidézik Bonnie alakját, egyben tanulsággal is szolgálnak az olvasók számára. Kassai Etelka meseíró kulisszatitkokat is elárult: a mesekönyv fejezeteit Király Nóra történeteiből írta, melyhez a saját fantáziáját is felhasználta. Bonnie életét két idősíkban, két helyszínen követhetjük nyomon: az ötgyermekes család otthonában, illetve az amazóniai esőerdőben.

A Ficsak 2. mesekönyvét Kömöcsi Fruzsina illusztrálta.  A kötet szervesen kapcsolódik a FICSAK gyermekvédelmi kampányához, melyben arra szeretnék rávezetni a fiatalokat, hogy minél kevesebb időt töltsenek a képernyők előtt, inkább vegyenek a kezükbe könyveket. A könybemutatón Váradi Réka, a Szent István Király Zeneiskola hallgatójának híres mesék ihlette szaxofonjátéka nagy tetszést aratott.

A beszélgetést Máthé Zsuzsa, újságíró, történész vezette. A mesekönyv kereskedelmi forgalomban nem kapható, a FICSAK rendezvényein juthatnak hozzá az érdeklődők.

 

A könybemutatóról további képek a ITT tekinthetőek meg.