Még zöldebb lesz a Szomszédok földje – “Csikk-Királynak hívják a háta mögött”

A baj az, hogy noha már eddig is 30 ezer forintra volt büntethető, akinek csak úgy, céltalanul ellendül a keze a cigarettázás befejeztével, mégis egyre csak mélyül a Gazdagréti lakótelep csikktengere. Ha most forgatnák ott a Szomszédokat, bizony lenne témája a teleregény forgatókönyvíróinak köztisztaságügyben. Ezt a történetet azonban az élet írja – és most jó esély kínálkozik a happy endre, Király Nórának köszönhetően.
Bőhm bácsi után is van gondos gazdája Gazdagrétnek – igaz, most már nem Vágásiék, Mágenheimék, vagy éppen Taki bácsiék az együttműködő partnerek, és a rendező is maga az élet, nem pedig Horváth Ádám. A főváros XI. kerületének egyik önkormányzati képviselője, Király Nóra elégelte meg, hogy cigarettacsikkben úszik, egy hete nyilvánossá tette kezdeményezését, a csütörtöki képviselő-testületi ülésen pedig már meg is született a támogató határozat: kiapasztják a gazdagréti csikktengert. Az MNO megkereste a fiatal, nagycsaládos anyukát, és feltett néhány kérdést.
– A múlt héten került ki a honlapra a Cigarettacsikk-mentes Gazdagrétet! című előterjesztés, és a legutóbbi testületi ülésen nagyon nagy arányban támogatták, amit benyújtottam. Egyedül az MSZP-sek nem támogatták, mondván, ennél most sokkal fontosabb dolgok is vannak. Nem is értem teljesen… Nekünk önkormányzati képviselőkként minden olyan dologgal foglalkoznunk kell, ami az itt élők mindennapjait jobbá teszi. Ilyen értelemben nem lehet különválasztani a kis és a nagy dolgokat; sokaknak fogunk ezzel örömet okozni – mondta megkeresésünkre a Fidesz-KDNP-s támogatású Király Nóra, aki 2006 óta élvezi a kerület nyugati csücskében lakóinak bizalmát. Az ötlet egyébként – mint Király mondja – sok-sok beszélgetés és találkozás szüleménye, már tarthatatlan volt ugyanis, hogy a parkban és a játszótereken anyukájukkal időző kisgyermekek jó dolgukban csikkeket szedegetnek föl a földről.

Az akció gerincét voltaképpen egy nyár végéig tartó kampány adná, hiszen a szemetelésért a hatályos rendelkezések alapján már most is kiszabható volna 30 ezer forintos bírság – amire egyébként sajnos fittyet hány mindenki.

150 ezer is lehetett volna a bünti

– A figyelemfelhívásra óvodákat, iskolákat keresünk meg, de az én fejemben egy nagyobb fokú toborzás állt már össze. Minden jóérzésű civilre számítok, nem csak szervezetekre. Azt szeretném, ha bárki, akinek fontos, hogy egészséges legyen a lakóhelyünk, megmozdítható lenne; hajoljon le vagy legalább menjen el a cigarettával a legközelebbi szemetesig – magyarázza a meghonosítandó szemléletet Király Nóra. A féléves projekt után egy-másfél hónapon át kiértékelnék a tapasztalatokat az önkormányzatban, és mivel a ma embere igen vizuális típus, az összegyűjtött csikkeket heti rendszerességgel közszemlére tennék a kerületrész két forgalmas pontján, elgondolkodtatásként.
Azt, hogy soha többet senki nem dob el egyetlen elszívott cigarettacsikket, csak álomnak tartja a képviselő asszony, és nem is közvetlenül a dohányzás ellen irányult az előterjesztés. – Sok, nagyon sok jóérzésű ember él itt. Abban bízom, hogy a legtöbben felismerik, a környezetünkre vigyázni kell; hogy nem pöckölik el a cigarettát, ha elszívták. Kérdés ezek után, hogy milyen kiszabható büntetésben gondolkodnak az önkormányzatnál a csikkdobálók esetében.

– Csütörtökön a jegyző úr szájából elhangzott, hogy lehetne egy szigorú, 150 ezer forintos büntetés is akár, de ez talán irreális. Nem megelőlegezve a várható döntést, 30-40 ezer forintnyi bírság teljesen reális lenne – ad választ Király Nóra, akivel abban az esetben lehet egyet érteni, ha egyrészt a bírságot valóban kiszabják az elkövetőkre, illetve még inkább, ha maga a szemetelés csökken le radikálisan.

A politikust többen megkeresték az elmúlt bő egy hétben az előterjesztés részleteivel kapcsolatban, aminek igencsak örül. – Egy hete van fönt a honlapon a január 10-én kelt előterjesztés, és most különösen is nagy figyelem összpontosul a dohányzókra, ugye a nemdohányzók védelméről szóló törvény kapcsán. Az, hogy mi kulturáltabbá akarjuk tenni a dohányzást, remélem, összhangban van az országos törekvésekkel.
Az előterjesztés részletei

A Gazdagréti lakótelep egyik legnagyobb problémája a mindent elborító csikktömeg – a füstszűrők egy év alatt bomlanak le, ráadásul olyan anyagokkal vannak tele, mint a nikotin, a benzol, egyéb mérgező gázok, és egy minimális sugárzó polónium is. A rend és a tisztaság betartását segítő kampányban az alábbi dolgokat javasolja Király Nóra.

1) Kampánykiadások megtervezése, ajánlatkérés csikkgyűjtőkre és átlátszó tárolókra, közterület-felügyelettel kapcsolatban felmerülő plusz kiadások

– határidő: március 15.
2) Tiltó táblák felhelyezése, rajtuk a törvényi hivatkozások

– határidő: április 30.
3) Csikkgyűjtők felállítása

– határidő: április 30.
4) Szórólap: eljuttatás minden háztartásba

– határidő: április 30.
5) Plakátok közintézményekben, hirdetőtáblákon

– határidő: április 30.
6) Önkéntestoborzás, csikkgyűjtő verseny, csikkek kihelyezése az Eleven Center és a Gazdagréti téri posta előtt

– határidő: június 30.
7) Fokozott közterület-felügyeleti és polgárőri jelenlét, szóbeli figyelmeztetés

– határidő: június 30.
8) Tapasztalatok összegyűjtése

– határidő: szeptember 30.
9) Kerületi rendeletalkotás

A pénzügyi fedezetre az árajánlatok bekérése után „keresnének rá”. Az összegek a Környezetvédelmi Alap, a városüzemeltetési feladatok, az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. és az Újbuda Közterület-felügyelet külön soraiba lennének illesztve.

Forrás: mno.hu