Ángyán József a Gazdagréti Piacon

Április 2-án a Gazdagréti Piacon vendégünk volt Dr. Ángyán József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Közös sajtótájékoztatónkon a magyar gazdálkodás megújításának mintájaként említette és szerinte mindenhol ehhez hasonló piacokat kell szervezni, hogy az élelmiszerek „utaztatását” megszüntessük, védve ezzel a környezetet és a magyar agráriumot.

Segítség a hármas ikreknek

Február 3-án hármas ikrek születtek a szomszédos lakótelepen, Őrmezőn: két kislány (Hanna és Kira) és a kisfiú (Noel) szüleikkel egy tízedik emeleti panelház másfél szobás lakásban igen nehéz körülmények között élnek. Mint a kerület családügyi tanácsnokához, hozzám fordultak segítségül, amit szíves-örömest meg is tettem. A gazdagréti, sasadi anyukák bőkezű felajánlásinak köszönhetően több zsák ruhát, játékot, pelenkát sikerült összegyűjtenem, amit Dr. Hoffmann Tamás polgármester úrral közösen vittünk el a családnak. Benyújtottam továbbá egy előterjesztést, amiben kértem a Tisztelt Képviselőtestületet, hogy a család számára biztosítsunk egy állandó dajkát, aki segít a mindennapi teendőkben. A testület egyhangúlag támogatta  a javaslatomat, így május 1-jétől az anyukának folyamatos segítségben lehet része. Örülök, hogy összefogással sikerült segítenünk egy rászoruló családon! A gyűjtés folyamatosan aktuális, hiszen a babák szépen cseperednek. Akinek van felesleges babaholmija, írjon nekem bátran!
Ha van gyászlobogó, legyen babazászló is!
Az utcákon járva sokfelé látható gyászlobogó, az arra járókban ez együttérzést, esetenként fájdalmat kelthet, a család így tudja megosztani gyászát a világgal. A Három Királyfi – Három Királylány Mozgalom kezdeményezésére szeretném kerületünkben, első körben Gazdagréten bevezetni azt a szép szokást, hogy egy baba születésénél kerüljön ki az adott ház falára egy fehér, babazászló. Várom a lelkes jelentkezőket, akik szívesen csatlakoznának ehhez a kezdeményezéshez!

Összefogás XI. Egyesület alakulása
2011. május 16-án tartotta alakuló ülését az Összefogás XI. Egyesület, amely a kerület közösségi életének fellendítését tűzte ki célul, ennek érdekében családos programokat, fesztiválokat szeretne szervezni. Az egyesület bírósági bejegyzés alatt áll. Szívesen veszem a csatlakozni kívánók jelentkezését!
Papa-Mama-Baba (PMB) Börze
A Gazdagréti Piachoz kapcsolódóan, a Szent Angyalok templom kertjében április 16-án és május 21-én Papa-Mama-Baba börzét tartottunk, amelyen bárki kitehette eladásra a használt vagy új, de már kinőtt ruháit, cipőit vagy egyéb használati cikkeket. A program igazi közösség építő hangulatban telt. (Én pl. vettem egy szuper babakocsit) Szeretnénk ezentúl minden hónapban egy ilyet tartani, ezért szeretettel várom azok jelentkezését, akik venni vagy eladni szeretnének ilyen termékeket. A következő börzék időpontjai: június 18., július 16., szeptember 17. délelőttönként.

Felújítások, beruházások Gazdagréten

Május 2-án döntött a Gazdasági Bizottság a 2011-es évi felújításokról, parkrendezésekről, egyéb forgalomtechnikai megvalósításokról. Komoly lobbi tevékenységet folytattam azért, hogy a gazdagrétiek minél többet részesedjenek az idén sajnos csaknem felére csökkentett összegből. Ennek köszönhetően hamarosan elkezdődik a Regős közi játszótér kibővítése, felújítása. Nyáron felújításra kerül a Törökugrató utcai óvoda. A Torbágy utcánál lévő ping-pong asztalok szintén felújításra kerülnek. Kapunk 10 db szemeteskukát és 10 db padot a lakótelepre. Folytatódik a lakótelep utcáinak egyirányúsítása, ami megkönnyíti a közlekedést és talán megoldódik a buszvégállomás gyalogos közlekedése, beleértve a Szivárvány Óvodát is.
Továbbra is napirenden az óvodai férőhely-bővítés Gazdagréten
Az óvodai férőhely bővítés tükrében bejárást tartottunk a Csikihegyek Iskolában és megvizsgáltuk annak lehetőségét, hogy az iskola melléképületében kialakítanánk egy 2-3 csoport férőhelyet a piciknek. Ezzel tehermentesítenénk a környék meglévő, túlzsúfolt óvodáit és sehol sem menne 30 fő fölé a csoportlétszám. Ráadásul a Szivárvány óvoda visszakaphatná végre a tornatermét! Sajnos ez az ötletem nem megvalósítható műszaki és költséghatékonysági okok miatt. Másik lehetőség, ami viszont már csak jövő szeptemberre tud megvalósulni: a Szivárvány Óvoda kibővítése 4 csoporttal. Ehhez már megvannak a tervek, csak anyagi forrás kell hozzá és el kell indítani a közbeszerzési eljárást, ami több hónapot vesz igénybe. Ebben az esetben a kerti udvart mindenképpen kibővítenék, hogy legyen elég hely a futkározásra.

Pár dolog, ami zavar a lakótelepen és ami ellen szeretnék tenni a közeljövőben
Nagyon zavarnak a lakótelepen lévő pihenőpadok környékén lévő cigarettacsikk hegyek és eldobált szemetek. Nem azért rakattuk ki ezeket a padokat, hogy utána a szemétdombot nézzük a környékén. A Közterület-felügyelet és az Újbuda Prizma Kft. bevonásával megvizsgáljuk, hogy mit lehet ez ellen tenni. Én csak annyit tudok tenni, hogy ezúton is kérek mindenkit, hogy vigyázzunk a környezetünkre és ne szemeteljünk!
Örömmel veszem észre, hogy egyre többen használják a kihelyezett kutyaürülék összeszedő zacskókat, de azért ezen is van még mit javítani. Mutassunk példát gyermekeinknek és szedjük össze házi kedvencünk nagydolgát!
Nagyon elkeserítenek a szelektív hulladékgyűjtők körül kialakult szeméttelepek. Többször kértem az FKF-et, hogy gyakrabban ürítsék a lakótelep szelektív hulladékgyűjtőit, hiszen ezzel a saját munkájukat is megkönnyítik. Nem beszélve a balkáni kinézetről, amit a környéken élőknek és az arra járóknak kell nap, mint nap elviselniük. Önöket pedig arra kérem, hogy semmi esetre se tegyék le a szemetet a hulladékgyűjtő mellé, hanem vagy vigyék el egy másik helyre, vagy menjenek vissza egy későbbi időpontban, amikor nincsen tele. Tudom, hogy ez nagy kérés és macera, de ezzel is teszünk a környezetünk szépségéért.
Bármi ötletük, javaslatuk van, amivel hozzá tudok járulni Gazdagrét szebbé tételéért, kérem írjanak nekem a kiraly@fidesz.hu elérhetőségen.