Tisztelt Képviselő-testület!

Az utcákat járva, sétálgatva, vagy akár buszon, villamoson ülve, ablakon kifelé nézegetve nap, mint nap látunk fekete gyászlobogókat. Ilyenkor mindig összeszorul a szívünk és pár percig azon gondolkodunk, hogy szegény ember, vajon hányan gyászolják és milyen szomorúság van most a hátrahagyott családban.

Ugyanakkor, lehet, hogy pont ugyanabban a házban éppen született is valaki, hatalmas boldogságot hozva egy családra, erről azonban mi, járókelők mit sem tudunk.

Egy házaspár életében az egyik legnagyobb csoda, amikor megszületik az első gyermek és a házaspárból család válik. Utána pedig minden egyes újabb kistestvér egy-egy újabb kis csoda. Miért ne részesülhetne ebből a csodából kerületünk minden egyes lakója? Akár csak egy percre, amíg végig suhan a gondolataiban, hogy „jaj, de jó, ebben a házban egy újabb élet született”.

Szeretném javasolni a Tisztelt Képviselő-testületnek, hogy Budapesten elsőként vezessük be a kerületünkben, hogyha új jövevény érkezik egy családba, kerüljön ki a fehér lobogó a házukra. Javaslom, hogy a zászlón egy gólya, csőrében egy kisbabával illetve kerületünk logója legyen. Véleményem szerint Budapesten példaértékű lenne, hogy pozitív gondolatokat viszünk ezzel az emberek hétköznapjaiba minimális anyagi ráfordítással. Ahhoz, hogy az emberek tudatába beépüljön ez, kell csinálni egy kis kampányt neki, illetve az első 100 zászlót az Önkormányzat ingyenesen bocsátaná az újszülöttek szülei számára. De akár bérbe is lehetne adni a zászlókat jelképes összegért. Miután köztudatba került ez a kezdeményezés, az emberek (édesapák) már természetes módon, az újszülött egyéb holmijaival együtt gondoskodnának a babazászlóról is, hogy amikor a baba az anyukájával hazaérkezik a kórházból, már várja őket a házuk falán.

Az ötletet egyébként a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom is felvetette, így velük egyeztettem előzetesen. Szívesen együttműködnek velünk, hogy a XI. kerületből kiindulva az egész országban elterjedjen ez a kezdeményezés.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy támogassa javaslatomat!

Budapest, 2011. április 7.
Király Nóra
ifjúsági és családügyi tanácsnok