Egy kormány nem volt még a rendszerváltoztatás óta, amelyik ennyit tett volna a családokért és a nőkért – hangzott el a Fidesz női tagozatának rendezvényén.
A Fidesz női tagozatának kezdeményezésére közös beszélgetésre gyűltek össze egy budapesti kávézóban a hölgyek azért, hogy megvitassák a kormány eddigi családbarát intézkedéseit. Pelczné Gáll Ildikó, a tagozat elnöke hangsúlyozta, az összejövetel célja, hogy közösen gondolkodjanak arról, hogyan lehet megvédeni és kiterjeszteni a kormány által bevezetett, a nőket és a családokat kedvezően érintő intézkedéseket.

Hangsúlyozta, két hete, amikor a gyed extra megvédése érdekében aláírásgyűjtést indítottak, úgy tűnt, hogy csak azt kell megvédeni, ám azóta újra összeállt a Gyurcsány-koalíció.
Ők ugyanott szeretnék folytatni, ahol 2010-ben abbahagyták, hiszen az első megszorítások újra a családokon csattannának – szögezte le, példaként említve, hogy Gyurcsány Ferenc arról nyilatkozott, hatalomra kerülésük esetén újraformálnák a családi támogatások rendszerét. Megéltük, részesei voltunk annak, amikor elvették a gyest, az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét – idézte fel a politikus.

Közölte, “nem kellene visszafordulni”, és ki kell állni az eddig elért eredmények mellett. Kérünk mindenkit, hogy támogassanak bennünket, legyen szó akár a gyed extra melletti kiállásról, vagy a családok megélhetését segítő rezsicsökkentésről – jelentette ki.
Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, szeretnék, ha továbbra is növekvő pályán maradhatna a női foglalkoztatás, emellett fontosnak tartják a nők egészségének megvédését is. Tájékoztatott, ennek érdekében szeretnék elérni, hogy a jövőben a munkáltatók elengedjék a nőket a különböző szűrőprogramokra, megelőző vizsgálatokra. Ennek kapcsán megjegyezte, olyan kormányra van szükség, ami elismeri a munkaadók erőfeszítéseit.

A rendezvényen jelen volt Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke, a Copa-Cogeca női munkacsoportjának alelnöke is, aki külön kiemelte a női foglalkoztatáspolitikában elért sikereket. Saját korábbi tapasztalatait felidézve kijelentette, édesanyaként nem volt könnyű számára visszatérni a munkaerőpiacra, éppen ezért örömmel látja, hogy a munkaadókat ösztönzik a gyedről, gyesről visszatérő nők foglalkoztatására.

Rámutatott, a kormány támogatja az egyetemisták gyermekvállalását is. Háromgyermekes édesanyaként különösen lényeges a számára, hogy az intézkedések megerősítik a családok szerepét, és reményét fejezte ki, hogy a gyed extra bevezetésével több gyerek születhet az országban.

Négygyermekes édesanyaként úgy látom, egy kormány nem volt még a rendszerváltoztatás óta, amelyik ennyit tett volna a családokért és a nőkért – jelentette ki Király Nóra. Felhívta a figyelmet arra, hogy sokak számára jelent könnyebbséget, hogy a gyed mellett is lehet dolgozni. Eddig akárkivel találkoztam, az nagy örömmel fogadta a most bevezetett gyed extrát – húzta alá a XI. kerület önkormányzati képviselője.

Fehér Petra, a Fidelitas országos választmányi alelnöke elmondta, fiatal, gyermekvállalás előtt álló nőként fontos számára, hogy a jövőben majd nem kell választania a munka és a gyermekvállalás között. Számomra elsősorban ezt jelenti a gyed extra – tette hozzá.

A rendezvényen a megjelent hölgyek kitértek többek között a bölcsődei férőhelyek számának növelésére, valamint a családi adókedvezmény bevezetésére is. Hangsúlyozták a családbarát foglalkoztatás fontosságát, és egyúttal kiemelték a női foglalkoztatottak számának növekedését.

Forrás:fidesz.hu