Még 2010 augusztusában jelent meg az Eleven Center előtti zöld területen az a tábla, amely arról tájékoztat, itt hamarosan parkolóház épül. A lakókat előzetesen senki nem értesítette a tervekről, az előző, Molnár Gyula által vezetett Önkormányzat lakossági fórumot sem szervezett az ügyben. Még tavaly ősszel megindultak a tiltakozások, de mire cselekvésig juthatott volna az ügy, csaknem 2000 nm-es zöld területet – rajta 25 fát és bokrokat – tarolt le az építtető cég.

Azóta áll elkerítve a terület Gazdagrét szégyenfoltjaként.

Az azóta lefolytatott lakossági konzultációk során kiderült, sokan ellenzik a tervezett építményt, hiszen az ellentétes az itt élők érdekeivel. A lakók kifogásolják, hogy a környéken lévő házak elől a magas épület teljesen elveszi a kilátást. Nagyobb gond azonban, hogy a tervezett épület abban a sávban helyezkedik el, amelyen keresztül a lakótelep átszellőzik. Borítékolható továbbá, hogy a létesítmény még nagyobb forgalmat, még több autót vonzana ide, ami megtörné a csendes, jó levegőjű lakóövezet harmóniáját.

2010 októberétől, képviselővé választásom óta Hoffmann Tamás polgármester úrral együtt küzdünk azért, hogy helyre tegyük azt a hibát, amit az előző vezetés elkövetett. Zavaros körülmények között, a szocialista többséget kihasználva játszották át ezt az értékes, önkormányzati területet annak a beruházónak, akinek az „egyik művét” – nevezetesen az Eleven Centert – már évek óta élvezhetik az itt élők.

Számomra most vált bizonyossá, hogy Molnár Gyulát és társait nem érdekelték a gazdagrétiek, nem érdekelte őket, hogyan néz ki Gazdagrét, őket egyetlen dolog érdekelte: a PÉNZ. Ennek köszönhetően örököltünk 2010 októberében egy adósságokkal, kifizetetlen számlákkal terhelt önkormányzatot. Ennek terheit rúgjuk kínkeservesen még éveken keresztül. Emiatt nem tudjuk visszacsinálni ezt a telekspekulációt, hiszen jogerős építési engedély birtokában több száz millió forintot kellene kifizetnünk, ami jelen pénzügyi helyzetünkben lehetetlen.

Egy lehetőséget látok a helyzet megoldására: szép szóval elérni a beruházónál, hogy vegye figyelembe a gazdagrétiek érdekeit és ne csak a pénzkötegek lebegjenek a szemei előtt, úgy, mint anno Molnár Gyulának. Legyen kisebb a parkolóház, úgy, ahogy az eredeti tervekben is szerepelt, mélygarázzsal.

Kapjanak valamit az itt élő emberek, gyerekek a betonrengeteg helyett: zöld parkot a parkolóház mellett, ahol a gazdagrétiek pihenhetnek, sétálgathatnak. A betonfödém helyett legyen multifunkcionális sportpálya a tetőteraszon, ahol télen az ovisok, iskolások műjégen korcsolyázhatnak, nyáron pedig focizhatnak.
Bízom benne, hogy a beruházóban van annyi tisztesség és jó szándék, hogy tudomásul veszi: 2010 októbere óta más szelek fújnak, mi törvényes rendet szeretnénk Újbudán!

Király Nóra
Gazdagrét önkormányzati képviselője
www.kiralynora.hu