A csecsemőhalandóság és a kisbaba-betegségek megelőzésére alapította meg az első védőnői kört Magyarországon Stefánia belga uralkodó 100 évvel ezelőtt. A szakma mostanra Magyarország egyik védjegyévé vált, nem hiába kapta meg a Magyar Örökség Díjat és minősítették hungarikummá – mondta Molnár László alpolgármester, miután átnyújtotta az önkormányzat elismerését jelképező védőnő-jelvényeket.

– Nem csak országosan kiemelkedő munkakörről van szó, Újbuda példamutató magatartásával támogatja a védőnőket; családbarát politikájának köszönhetően egyre több kisbaba születik, így a családokhoz látogató egészségügyi szakemberekre is egyre nagyobb szükség van – tette hozzá.
Anyagi támogatás a babacsomag mellé
Király Nóra alpolgármester is az önkormányzat családbarát politikáját hangsúlyozta, amelynek köszönhetően az elmúlt években több óvodát és bölcsődét is felújítottak, bővítették a férőhelyeket, játszótereket és sportpályákat építettek. A városvezetés az idei évtől újabb ajándékkal szeretné támogatni a családokat – mondta Haidar Norbert, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke. Újbuda egyszeri anyagi támogatást és a védőnőkön keresztül babacsomagot is eljuttat a csecsemős szülőknek. Az ünnepségen kiderült, hogy a csomagban van body, rugdalózó, fürdőlepedő, textilpelenka, pléd, valamint az oltások időpontjára emlékeztető hűtő mágnes, illetve tájékoztató füzetek is.

Több, mint tízezer a hét évnél fiatalabb gyermek
A kerület védőnői hálózatát fenntartó Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója a kollégák számának növekedéséről, a területi feladatok ellátásáról beszélt. Kóti Tamás szerint vannak még megoldásra váró problémák: Gazdagréten és Lágymányoson például több olyan védőnő dolgozik, akik területileg más helyen lennének illetékesek.

Tavaly 25 ezer család-, és 34 ezer szakmai látogatásra került sor a kerületben, ezekhez biztosítottak a technikai feltételek. Kóti Tamás szerint örvendetes, hogy Újbudán 10 ezernél több hét év alatti gyerek él jelenleg.
Az eseményről készült videó ITT tekinthető meg>>>>