Magyarország elkötelezett abban, hogy a lánygyermekek és nők jogainak védelme nemzetközi szinten is érvényesüljön, és aktívan támogatja az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezete ilyen irányú fellépését – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az Európai Unió olasz elnöksége által szervezett miniszteri értekezleten, pénteken Rómában.

Az államtitkár hangsúlyozta: a fejlődő és a fejlett világban tapasztalt kihívások különbözőek. Míg globálisan a népesség növekedéséből adódó problémákkal kell szembenézni, az Európai Unió tagállamainak többsége népessége folyamatos csökkenése ellen küzd. A magyar kormány számára kiemelten fontos a tervezett gyermekek megszületésének támogatása, ezért is segíti számos eszközzel a nők családi és munkahelyi életének összeegyeztetését.

Az Eurostat legfrissebb foglalkoztatási adatai szerint Magyarországon bővült legnagyobb ütemben a női foglalkoztatás, és ez igaz a női munkanélküliség csökkenésére is. Novák Katalin szerint a további jogalkotási lépések mellett legalább olyan fontos az érintettek megfelelő információkkal való ellátása, valamint a jogok érvényre juttatásának támogatása. A köznevelés szerepe elengedhetetlen, hiszen a jogok megismertetését kisgyermekkorban kell elkezdeni – mondta az államtitkár.

Az államtitkári delegáció tagja volt Király Nóra, a XI. kerület frissen megválasztott alpolgármestere is.