Király Nóra, XI. kerületi alpolgármester lett az elnöke az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszernek (ÁSZER), amelynek célja a bűnmegelőzés, az áldozattá válás elkerülése és az áldozatsegítés.

Az áldozatvédelmi modellprojektet néhány éve Józsefvárosban dolgozták ki és alkalmazták. A kiemelkedő siker hatására a programot egyre több településen bevezetik a helyi önkormányzat és a rendőrség szervezésében, támogatásával. Az ÁSZER-modell a legtöbb esetben hatékonyabbá teszi a településeken működő állami, és civil szervezetek együttműködését a bűncselekmények számának csökkentése, az ismételt áldozattá válás elkerülése és az áldozatok segítése céljából végzett tevékenységek terén.

Az Újbudai ÁSZER 2016. júliusban megtartott alakuló ülésén a tagszervezetek egyhangúlag Király Nóra alpolgármestert választották a szervezet elnökének.

Liskány Csaba, Újbuda rendőrkapitánya szerint az áldozatok érdekeinek érvényesítése nem érhet véget az ügyintéző felvilágosításaival, tanácsaival. A segítségnyújtásnak az áldozat helyzetének megnyugtató rendeződéséig kell tartania.

A program egyik célja az áldozatok és a velük történt események megismertetése a programban résztvevők és a döntéshozók számára. A bűnesetekből a rendőrség munkatársai sokat tanulhatnak, a tanulságok levonásával bűnmegelőzés hatásfoka javulhat. A megszerzett tapasztalatok hozzájárulhatnak az áldozatokkal kapcsolatba kerülő rendőri állomány szakmai fejlődéséhez.

Király Nóra elnökként kiemelte: fontos eleme a rendszernek, hogy a múltban már áldozattá vált polgártársak elkerüljék az újabb, ellenük irányuló bűncselekményeket, az áldozatok pedig tájékoztatást kapjanak az elérhető szolgáltatások igénybevételének lehetőségeiről. Az ÁSZER-program keretében az áldozatok személyre szabott segítséget kaphatnak, amelyek igazodnak a bűncselekmény során keletkezett kár természetéhez és annak orvoslásához.

Az Újbudai ÁSZER egyik első tevékenysége, hogy a rendőrség és az önkormányzat által elkészített „Bűnmegelőzési kisokos” című kiadványt hozzáférhetővé teszi Újbuda lakói számára, amelyből hasznos információk szerezhetők az áldozattá válás elkerülése, illetve a segítségnyújtás igénybevételének lehetősége témakörében. A rendőrség valamint az önkormányzat (és intézményei) mellett a programban részt vesznek az idősgondozó intézmények, a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálata, az egyházak képviselői, valamint polgárőr- és civil szervezetek.

Az Újbudai ÁSZER szeptemberi ülését Nagy Renáta c. r. alezredes meghívására a BRFK Bűnmegelőzési Osztály Bűnmegelőzési Centrumában tartja, ahol a tagszervezetek képviselői a legkorszerűbb bűn és baleset-megelőzési módszerekkel ismerkedhetnek meg.