Húsz hónapja folyamatosan növekszik a születések száma, és a kormány a jövőben is mindent meg kíván tenni azért, hogy ez a pozitív trend folytatódjon – mondta a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár anyák napja alkalmából a Szent Imre kórházban.

Fűrész Tünde hangoztatta, Magyarország családbarát ország, ezért nemcsak anyagiakban, hanem szimbolikus gesztusokban is ki akarja fejezni az édesanyák megbecsülését. Tájékoztatása szerint az elmúlt évben 3,2 százalékkal nőtt a születések száma, míg az év első két hónapjában a statisztikai adatok ezt meghaladó, 3,6 százalékos növekedést jeleznek.
A helyettes államtitkár felidézte a kormány eddigi családpolitikai intézkedéseit, köztük a gyed extrát és a családi adó- és járulékkedvezményeket, utóbbinál jelezte: abból tavaly 240 milliárd forint maradt a családoknál. Kitért arra is, hogy a kedvezményeket nagyobb részt, 54 százalékban az anyák vették igénybe.

Közlése szerint a munkahelyvédelmi akcióprogram keretében több mint negyvenezer anya után vehettek fel járulékkedvezményt a munkáltatók. A helyettes államtitkár a nagymamákat – és így közvetve a gyerekes családokat is – érintő intézkedések között említette a „Nők 40” programot. Tájékoztatása szerint a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségével a legfrissebb adatok szerint 135 ezren éltek.

Király Nóra, XI. kerületi alpolgármester arról beszélt, hogy Újbuda családbarát önkormányzat, és ebben a városrészben évről évre egyre több gyermek születik, ezért minden bölcsődéjük és óvodájuk maximális létszámmal működik. Mint mondta, az elmúlt öt évben több mint 400 óvodai helyet hoztak létre, míg a bölcsődei helyeket úgy bővítik, hogy megállapodást kötnek kerületi családi napközikkel, és támogatják azokat a családokat, amelyek fizetnek azért, hogy tehermentesítsék a bölcsődéket. Elmondta: az elmúlt négy évben több mint egymilliárd forintot költöttek játszótereik felújítására.

Az alpolgármester közlése szerint „nagy erőkkel dolgoznak azon”, hogy egy, a Móricz Zsigmond körtérhez közeli épületben pár éven belül létrehozzanak egy gyermek-egészségügyi centrumot, amely lefedné a teljes budai régió ellátását. Beszéde után egy szál fehér rózsával és kis gratuláló üzenettel köszöntötte az újdonsült édesanyákat.

Fejérdy Zsófia, a kismamáknak a kórházakban babaápolási kezdőcsomagot nyújtó PromoBox ügyvezetője azt mondta, ők is érzékelik a gyermekvállalási kedv erősödését, mert az idén országszerte már 25 376 csomagot szállítottak a szülészetekre, és ez a szám a múlt évhez képest „nagyon szép javuló tendenciát, növekedést mutat”.
Király Nóra további 80 virágpalántával járult hozzá a kórház kertjének szebbé tételéhez, így a kismamák és az ellátottak lelki egészségének javulásához is.

Az eseményről készült videó ITT tekinthető meg>>>>