A termelői piacoknak egyaránt nyertesei a magyar családok és a termelők is – hangsúlyozta Pelczné Gáll Ildikó a gazdagréti piacon, ahol bemutatta a Fidesz-KDNP listájának több női jelöltjét is.

Pelczné Gáll Ildikó szombaton a Gréti termelői piacon tartott sajtótájékoztatón elmondta, példaértékű tevékenység folyik az ilyen vásárokon. Példaértékű az a munka is, amit a kormány az elmúlt négy évben folytatott annak érdekében, hogy megvédje ezeket a piacokat – fűzte hozzá az EP-képviselő. Hangsúlyozta, az elmúlt időszakban mintegy ötvennel növekedett a termelői piacok száma. A legnagyobb nyertesek a magyar családok, hiszen az asztalukra helyi és egészséges magyar élelmiszerek kerülhetnek – hívta fel a figyelmet.

Szólt arról is, 320 ezer őstermelő van, akik az egyszerűsített eljárás során őstermelői igazolványhoz jutott, a kistermelők száma pedig ötezerről 11 ezerre nőtt. Ez a vidék számára munkahely teremtést jelent – mutatott rá.

Ritka az a pillanat, amikor egy folyamatnak csak nyertesei vannak: nyertesei a családok és a termelők is- jelentette ki. Úgy fogalmazott, fontosnak tartják, hogy Brüsszelben, uniós szinten is képviseljék ezeket az érdekeket. Emlékeztetett, ennek a jegyében végezték a munkájukat eddig is, védték a nemzeti értékeket, érdekeket – és szavai szerint ebbe beletartoznak a kistermelők és a termelői piacok is.

Pelczné Gáll Ildikó tájékoztatott arról is, hogy a mezőgazdasági termelők 500 milliárd forinttal több forráslehetőséget kapnak majd a következő uniós költségvetési időszakban. Felhívta a figyelmet egy múlt héten elfogadott uniós javaslatra is, amelynek eredményeként újabb források nyílhatnak meg 2016. január 1-től. Ez 2020-ig 200 millió eurós támogatást jelenthet a kiemelt oltalom alatt álló termékek számára – tette hozzá. Példaként a borokat és a csemegekukoricát említette.

Ez utóbbi kapcsán megjegyezte, Európában hazánk a legnagyobb csemegekukorica-termesztő. Elmondta, a munkába sikerült bevonni az agrárkamarát, ők a gazdákkal együttműködve még hatékonyabban tudnak majd pályázni.

Megtisztelő számomra, hogy a Fidesz-KDNP európai parlamenti listáját vezethetem, és a jövőben is tovább védhetem a nemzeti érdekeinket az EP-ben – jelentette ki a politikus, aki bemutatta a Fidesz-KDNP EP-listáján szereplő női képviselőjelölteket.

Gál Kinga a lista 6. helyén szerepel. A fideszes politikus már 2004 óta képviseli hazánkat Brüsszelben, elsősorban az állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi, valamint kisebbségi kérdésekkel foglalkozik.

A 9. helyen szereplő Bocskor Andrea a kárpátaljai magyarokat képviseli a nemzeti listán. A képviselőjelölt a Beregszászi Főiskolán docens, az ukrán-magyar kapcsolatok kutatója.

Pelczné Gáll Ildikó bemutatta a 15. helyen szereplő Tóth Edinát is, aki a néppárt tanácsadójaként már 2003 óta az Európai Parlamentben dolgozik az energia és a kutatás-fejlesztés területén.

A 18. helyen Szemerkényi Réka található, aki miniszterelnöki főtanácsadóként segítette a kormánymunkáját az energia- és a biztonságpolitika területén.
Király Nóra a 19. helyen áll a listán, a XI. kerületben önkormányzati képviselő, emellett a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóságán is dolgozik.

A sajtótájékoztatót követően Pelczné Gáll Ildikó és a többi képviselőjelölt friss zöldséget, gyümölcsöt, házi sajtot és mézet vásárolt a termelői piacon. A Fidesz-KDNP listavezetője vásárlás közben arról beszélt: egyelőre sikerült elkerülni, hogy “Brüsszel nekirohanjon és kiirtsa” a magyar méhészeknek fontos akácerdőket.

Forrás: fidesz .hu