Novák Katalin államtitkár szerint mindkét lehetőség nyitott a magyar nők részére. Király Nóra újbudai alpolgármester, ötgyermekes édesanya saját példáján keresztül mutatta be, hogy a kettő jól működhet együtt. Három, sikeres, karrierje csúcsán járó, még gyermektelen fiatal hölgy (Fejérdy Zsófia, Pekár Dóra és Sánta Nóra) is elmondta a témával kapcsolatos véleményét.

Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta: a nők bizonyos területeken többletfeladatokat látnak el, ezeket kell kompenzálni. Kormányzati oldalról olyan keretrendszer megteremtése a feladat, amely a lehető legnagyobb mozgásteret, az összehangolás lehetőségét adja számukra, erről szól a gyed extra és a bölcsődei rendszer bővítése is. A jó családpolitika a nők érvényesüléséhez is hozzájárul, és lehetőséget teremt arra, hogy akár a családi hivatást, akár a szakmai karriert vagy a kettőt együtt is választhassák.

Személyes tapasztalat

A beszélgetés moderátora Király Nóra volt, aki öt kisgyermeke nevelése mellett Újbuda alpolgármesteri teendőit is ellátja. Kifejtette, hogy már a gyermekei születése előtt is nagyon szerette önkormányzati képviselői munkáját, amit nagy lendülettel végzett, így a gyerekek születése után sem tudott és nem is akart ettől elszakadni. Sok szervezést, utánajárást igényelnek ezek a feladatok, azonban ha elfárad a munkájában, feltölti a családja és ez fordítva is igaz.

Szerencsésnek mondja magát, amiért a tágabb családjára is számíthat a gyerekek ellátásával kapcsolatban. Fontos még számára az is, hogy hetente háromszor-négyszer elmehessen sportolni, ugyanis ez szintén sok-sok energiával tölti fel. Tapasztalata szerint a közvélemény az ún. „nőies” témákkal kapcsolatban hitelesebbnek tartja a nők üzleti, közéleti szerepvállalását, mint például a közbiztonság, vagy akár az ipar területén dolgozó hölgyekét, így még mindig nagy szükség van a társadalmi szemléletmód alakítására.

A siker a határozott célokon és a kitartáson múlik
Fejérdy Zsófia, a Promobox Kft. ügyvezetője szerint fontos, hogy egy nő önálló egzisztenciát teremtsen, legyenek saját sikerei, azonban értékrendje szerint az apa, a férfimögött kell állniuk a családtagoknak, hiszen ő a „szilárd alap”. Ha önálló családot alapít, ezt tartja majd szem előtt, amellett, hogy a vállalkozását továbbra is felügyeli.

 

Az üzleti életben való boldogulás szerinte a felkészültségen, kitartáson és mindenekelőtt a határozott célkitűzésen alapszik.
Fontosnak tartja azt is, hogy a vállalkozás mindig, akár kis lépésekben is, de kövesse a dinamikusan változó világ igényeit.

A karriert hasznos már az egyetemen megalapozni
Sánta Nóra az Effemine, az egyetemista és frissdiplomás nők pályáját támogató diákszervezet húszas éveinek elején járó elnöke lényegesnek tartja, hogy a diákok már az egyetemi évek alatt szerezzenek olyan ismereteket, (tréningek, konferenciák során) amelyeket a munkahelyen, vagy az álláskeresésnél hasznosítani tudnak.

 

Ez hozzásegíti őket ahhoz, hogy magabiztosan és ismeretanyagokkal gazdagodva kezdjék az új életüket, munkájukat, ahová a gyermekszülés után is örömmel visszavárják őket, illetve nagyobb eséllyel kínálnak számukra otthon végezhető feladatokat.
Segítenek majd a nagyszülők is
Pekár Dóra a Kaptár, azaz a kávézóval összekötött közösségi munkahely alapítója a nők üzleti életben való megítéléséről is beszélt. A sztereotípiákkal kapcsolatban  elmondta, egy fiatal nőnek sokkal határozottabban, összeszedettebben és felkészültebben kell a tárgyalóasztal mellé ülni, mint egy középkorú férfinak, ahhoz, hogy egyformán komolyan vegyék őket.A küszöbön álló családalapítást tervezgető ifjú vállalkozó nem szeretne választani a család és a karrier között, úgy érzi, nem is kell, hiszen a nagyszülők, de akár bébiszitter segítségét is kéri majd néhány órára. Véleménye szerint a gyerekeknek jót is tesz, ha nem csak az édesanyjukkal töltik a napot, hiszen sokat tanulhatnak más személyiségű, mentalitású emberektől.

Összefoglalva elmondható, hogy ma Magyarországon egyre többen vállalják a gyermeknevelést és a munkájukat egyszerre és egyre többen (a jelenlévő diákok elmondása alapján is) úgy tervezik az életüket, hogy ezt a két hivatást párhuzamosan végzik majd.

Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!
Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!