Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja alapítója, Újbuda alpolgármestere 2016. július 22-én kerekasztal beszélgetést szervezett „Családanya leszek és/vagy dolgozó nő” címmel az erdélyi Tusnádfürdőn. A beszélgetésen elsősorban szakmai karrierrel rendelkező hölgyek osztották meg tapasztalataikat, véleményüket a közönséggel a témáról, de azt is megtudhatták az érdeklődők, hogyan látják a kérdést vezető pozíciót betöltő férfiak. Az meghívottak magánéletük titkaiba is bepillantást engedtek a közönségnek.

Sokszínű, pezsgő beszélgetést hallhattak azok az érdeklődők, akik ezen a délutánon betértek a Budapest sátor színpadához. Hét, felelős pozíciót betöltő ember mesélt arról, hogy milyen változásokat hozott az életükben a családjuk, milyen kihívásokkal kellett szembenézniük a gyermekvállalással, és azt is, hogyan oldották meg ezeket. Polgármester, alpolgármester, cégvezető, cégtulajdonos és önkormányzati képviselő. Mindannyian hasonló megoldásra jutottak:  rengeteg szervezést igényel az életük, de úgy érzik: a család és a munka megfér egymás mellett, kiegészíti egymást, és e kettőben teljesedik ki az életük.

Király Nóra maga is családanya, öt gyermeket nevel, ugyanakkor felelős pozíciót tölt be: Újbuda alpolgármestere. Munkája nélkül nem lenne teljes az élete, de családi szerepének betöltése is meghatározza a napjait. Ugyanakkor azt vallja, a családi életben és a munkában is a legfontosabb a szervezés és az idő maximális kihasználása, így sok manőverrel minden nehézség megoldható.

Elsőként Ács Anikó, XVI. kerületi önkormányzati képviselő számolt be arról, hogy az életében számos változást hozott a 4 és fél éves kislányának születése, azóta sokkal jobban kézben kell tartania az életét, de nagy könnyebbség számára, hogy az önkormányzati munkája során beoszthatja a saját idejét.

Dr. Szenczi Ildikó, az Antall József Tudásközpont brüsszeli irodavezetője sokat tartózkodik külföldön, ráadásul korábban munkahelye (Bécs) és a férje beosztása (Brüsszel) miatt gyakorlatilag „háromlaki” életük volt, sokat ingáztak az országok között. A felmerülő problémákat logisztikai kihívásnak tekinti, szerinte mindenre van megoldás. Fő támaszának a férjét tartja, aki mindig mindenben támogatta.

Dr. Vattay Krisztina, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Compliance irodavezetője fiatal kora óta, frissen végzett jogászként tudatosan készült a kihívásokra. Mindhárom gyermeke születése után 1-2 éven belül visszatért a munkájába, mivel tudta, hogy a három éves otthonmaradás alatt lemarad szakmailag. Szerencsésen alakult, hogy gyermekei nagyon korán egykorú társaságra vágytak, így nem okozott törést a bölcsőde. Valamennyi gyermeke után újra kellett kezdenie a szakmai karrierjét. Döntését a gyermekek igényei, illetve a szakmai fejlődés befolyásolta.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere saját családja három gyermekének a kihívásairól is beszélt, de megtudhattuk azt is, hogy tekint a munkavállalók családalapítására egy városvezető. Úgy vélte, felesége támogatása nélkül, illetve a családi problémák zömének átvállalása nélkül, nem tudná a munkáját végezni. Ugyanakkor igyekszik minél több konkrét feladatot ellátni, például a gyermekek óvodába szállítását is. Munkatársai is tudják, ezek sérthetetlen időszakai a magánéletének.

Kollégáit mindig bíztatta a gyermekvállalásra, családalapításra, és igyekszik lehetővé tenni számukra a három év után való zökkenőmentes visszatérést.

Bánhegyi Zsófia, a Magyar Telekom kommunikációs igazgatója egy, immár gimnazista gyermeket nevel. Ő is úgy érezte, hogy a Gyesről való visszatérés egy év után hasznára volt mind a gyermekének, mind saját szakmai fejlődésének. Jelenlegi munkája során sokszor élhet a távmunka lehetőségével, amely lehetővé teszi számára, hogy családi feladatait is teljes mértékben ellássa.

Vertán György, a Tigra Kft tulajdonosa, mint munkaadó osztotta meg tapasztalatait a nők munkavállalásával kapcsolatban. Elmondása szerint saját cége érdekét is szolgálja az, hogy lehetővé teszi a munkavállaló hölgyek családalapítását, hiszen egy elégedett, kiteljesedett dolgozó sokkal elkötelezettebb a cég céljainak elérésére. Már a felvétel során elmondja a jelölteknek, hogy merjenek nyugodtan gyermeket vállalni, a pozíciójuk megvárja őket.

A cég elmúlt húsz évében számos hölgy munkába való visszailleszkedését látta és tapasztalata szerint egy-két kivétellel valamennyiük szakmai teljesítményét elősegítette a gyermekszületés.

A másfél órás, jó hangulatú beszélgetésen szó volt még a nagyszülők pótolhatatlan szerepéről, a gyerekekkel eltöltött minőségi idő fontosságáról illetve arról, hogy minden nőnek kötelessége önmagával szemben, hogy megőrizze nőiességét, foglalkozzon önmagával legyen szó sportról, kultúráról, szépségápolásról vagy akár egy kis egyedüllétről.

Zárszóban minden résztvevő arra biztatta a jelenlévő fiatal, párválasztás előtt álló lányokat, hogy merjenek családot alapítani, gyermeket szülni, hiszen az anyaság a világ legcsodálatosabb hivatása, a karrier pedig a gyermekekből nyert energiával, egy kis logisztikával megtartható vagy felépíthető.