Az 50. IKF Korfball Európa-kupát január 13-16. között rendezték meg a Gabányi László Sporttelep csarnokában. A tornán Európa bajnokcsapatai versengtek a kupát végül a holland csapat nyerte.

Király Nóra alpolgármester a nyeremények átadása előtt elmondta, hogy egészségügyért is felelős alpolgármesterként és magánemberként is azt vallja, hogy a sport, a mozgás öröm és az egészséges élet elengedhetetlen nélküle. Az öt gyermekes édesanya megjegyezte, hogy ő maga is rendszeresen sportol, sportra neveli a gyermekeit és megragad minden olyan alkalmat, amellyel népszerűsíthető a mozgás.

Kiemelte a korfball különlegességét, közösségépítő szerepét, ugyanis itt a férfiak és nők együtt sportolnak, azonos szabályokkal, egy pályán játszanak, akár az élet más területein. Ez a sport, mint mondta, méltán ad okot az utánpótlás nevelésre.

Tegzes Dániel, a Magyar Korfball Szövetség elnöke a bajnokság utolsó napján a magyarok sikerét emelte ki. A hazaiak, a Szentendrei Kinizsi HSE az első napon egyből egy erős ellenféllel, a német bajnokcsapattal (SG Pegasus Rommerscheid 1991 e. V.) mérkőzött. Az Európa-bajnokság a hollandok győzelmével zárult, ők a belga csapatot győzték el. Az első félidőben rendkívül szoros volt a mérkőzés, a második 25 percben azonban erősen elhúztak a hollandok és végül elnyerték az arany érmet, az Albert Janssens trófeát.

Info a sportról:

A korfball egy Hollandiából származó labdajáték, amely koedukált, azaz férfiak és nők egyaránt játsszák. A világon máig egyedülálló sportág egy amszterdami testnevelő tanár nevéhez fűződik, aki több mint 110 éve olyan csapatsportot kívánt megalkotni, amelyben egyenlő eséllyel küzdhetnek a különböző testi adottságú játékosok. A labdajátékban azonos számú férfi és női játékos szerepel a csapatokban, mindenkinek vele azonos nemű védője van. A korfballt téglalap alakú, két egyenlő nagyságú (20×20 méteres) térfélre osztott pályán játsszák. Mindkét térfélen egy-egy kosár található, melyek 3,5 méter magas korfball rúdon vannak. Pontot (korfot) szerezni úgy lehet, ha egy játékos bedobja a labdát ellenfele kosarába. Minden csapat nyolc játékosból (4 fiú, 4 lány) áll, a játékosok fele támadó, a többiek védekezők.
Az eseményről készült videó ITT tekinthető meg>>>>