Kék lufikkal és kesztyűkkel hívták fel a vastagbélrák megelőzhetőségére a figyelmet március 4-én a NÖKK (Budapesti Női Önkormányzati Képviselők Klubja) és a A Van Holnap! Zsákos Alapítvány tagjai, önkéntesei a Móricz Zsigmond körtéren.

A második leggyakoribb halálozási ok!

Király Nóra alpolgármester hangsúlyozta, a vastagbélrák mindkét nemnél a második leggyakoribb halálozási ok a daganatos betegségek között.

„Kialakulásának oka nem ismert pontosan, de sok veszélyeztető tényezőt tartunk számon. Ilyenek például a rostszegény, zsír és kalóriadús étkezés, mozgásszegény életmód, a kevés víz fogyasztása, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint a környezetünk károsanyag-kibocsátása is.
Bár a megfigyelések szerint örökölhető a hajlam,  azonban a helyes táplálkozás, egészséges életmód és a szűrések nagyon sokat javíthatnának a statisztikán, ugyanis ez a kór nagyon egyszerűen szűrhető.
A betegek többsége ötven év feletti, ezért ebben a korban már mindenkinél ajánlott elvégezni a szűrést, sőt, akinek a családjában már előfordult ez a fajta ráktípus, az már fiatalabb korban forduljon orvosához. A megfelelő vizsgálatokkal már a daganat kialakulását megelőző állapot is felismerhető.
Újbuda önkormányzata ezért is koncentrál a prevencióra, folyamatosan fejleszti és bővíti a kezeléshez, megelőzéshez szükséges egészségügyi struktúrát ”- mondta el Alpolgármester asszony.

A lufik messze repítése után az alapítvány önkéntesei szórólapokat és egészséges alapanyagokból készült bon-bont osztottak az összegyűlt érdeklődőknek és az eseményen részt vevő általános iskolásoknak.