FőzőSÓ a Csíkisuliban

Menzakóstolóval egybekötött főzés keretében tartott sajtótájékoztatót Novák Katalin a család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, a lebonyolításban pedig Kovács Lázár, hazai ismert chef segítségét kérte.

A Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola adott otthont a rendezvénynek, amelyen jelen volt a kerület polgármestere, Dr. Hoffmann Tamás, valamit  Király Nóra és Dr. Molnár László alpolgármesterek. A rendezvényre a szülőket is vendégül látták.

Novák Katalin elmondta: napokon belül megjelenik a közétkeztetési rendelet új változata. A tavaly januárban megjelent rendelet óta eltelt 1,5 évben gyűjtötték a tapasztalatokat, sok “építő kritikát” is kaptak, és ezek mentén születtek meg a változtatások a jogszabályban, melyből három lényeges elemet emelt ki: a sóbevitel mértékének változását ( 2 gramm/nap mennyiségét 2-5 gramm/napra), a mesterséges édesítőszerek tiltását és a tej zsírtartalmának emelését.

Kifejtette: sok kritika érte a sófelhasználás drasztikus csökkentését, így az eredeti jogszabály 2 gramm/nap mennyiségét 2-5 gramm/napra változtatták az új szabályozásban. Emellett megtiltja a rendelet a mesterséges édesítőszerek használatát (kivéve, ha erre egészségügyi okból van szükség), továbbá három évesnél idősebb gyermekek esetében a tej zsírtartalmát 1,5 százalékosról 2,8 százalékra változtatták.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója, Pozsgay Csilla, ismertette: Magyarország dobogós helyen van az elhízás tekintetében a világon, minden negyedik lány és minden ötödik kisfiú elhízott vagy túlsúlyos. Bejelentette, hogy az OGYÉI elindítja egészségnevelő kampányát, amely során a diákok szavazatai alapján keresik Magyarország ötven legfinomabb menzáját, és a gyerekek dönthetnek arról is, hogy mely cég legyen 2016 közétkeztetője.

A részletek a www.merokanal.hu oldalon találhatóak.

A szülőkkel közös fórumon Király Nóra, egészségügyért is felelős alpolgármesterként és édesanyaként is érintett ebben a témában. A napokban azonban úgy fordultak hozzá az iskolások szülei, mint önkormányzati képviselőhöz, segítséget remélve az iskolai büfé kínálatának egészségesebbre cserélésével kapcsolatban.

 Több gyermek esetében előfordul, hogy abból a pénzből, amit a szülők italra, vagy gyümölcsre adnak a gyerekeknek, a büfé előtti a sorban állás közben engednek  kísértésnek és színes-csillogós papírba öltöztetett nyúlós, ragadós, színezékkel tele édességet vásárolnak. Amikor ebédre, vagy uzsonnára kerül a sor, nincs étvágyuk, viszont egy órával később újra éhesek. – mondta.

Rámutatott: Az iskolára, mint a tudás és a példamutatás házára gondolunk, és az a cél, hogy a gyerekek is így vélekedjenek, azonban hiteltelenné válnak tanító néni egészséges életmódra biztató szavai, a menzareform törekvései, ha a büfében garmadával kaphatóak a nyalókák, cukorkák, olvadós rágók, cukros, színezékkel tele italok.

Elismeri, hogy az iskolán kívülről is bekerülhetnek ezek az ártalmas élelmiszerek, de a táskából előkerülve máshogyan hatnak a gyerekek egészségtudatosságának kialakulására, mint ha korlátozás nélkül, tálcán kínálják ezeket az iskolán belül.

Rendszeres sportolóként és reformételeket fogyasztó egészségtudatos édesanyaként hisz egy olyan jövőképben, ahol „trendi” az egészséges életmód és „ciki” a nyalóka és az olvadós rágó. Ígéretet tett, hogy a jövőben  – kollégáival együtt – nagy erőkkel dolgozik majd ennek megvalósításán.

 

Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!
Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!