Látványos, korhű katonai, és fegyverbemutatót tartott a Honvédelmi Minisztérium hagyományőrző csapata a Törökugrató utcai Általános Iskola diákjainak ezzel tisztelegve az 1956-os szabadságharc és forradalom emléke előtt.

Király Nóra alpolgármester asszony kérdésünkre elmondta: a forradalom katonai eszközei, az egyenruhák, gépjárművek és ágyuk megismerésével a gyerekek sokkal hatékonyabban tanulhatják meg a történelemnek ezt a fontos részét, mintha csak a tankönyvekben olvasnának róla.

A gyerekek lelkesen vettek részt az iskola udvarán tartott előadáson, ahol a minisztérium tisztjei beavatták őket a részletekbe. Elmondták például, hogy az intézménybe szállított „kis ágyú” saját kategóriájában aprónak számít, holott tömege több mint egy tonna és akár 12 kilométer távolságban is képes eltalálni a célpontot. A gyerekek az önvédelmi marokpisztolyokat és géppuskákat is kézbe vehették, ahogy az ágyúlövedék súlyát is megtapasztalhatták. Az előadó őrnagy a katonai eszközök működésébe is beavatta a nebulókat. A diákok azt is megtudhatták, hogy a Csepel teherautót nem csak a katonák szállítására használták, a hiányélelmiszereket – kenyeret, tejet – is ezekkel juttatták el a lakosoknak.

Alpolgármester asszony hozzátette: ötgyermekes családanyaként tapasztalja, hogy a szemléltetés milyen fontos a gyermekek tanulása szempontjából, ezért az egészséggel kapcsolatos tudnivalókat is igyekszik minél több kisgyerekkel hasonló módon elsajátíttatni.
Az eseményről készült videó ITT tekinthető meg>>>>