A Nagycsaládosok Országos Egyesülete második alkalommal rendezte meg az ország legszélesebb körű családszervezeti szakmai programját, a Családszervezetek Konferenciáját 2016. október 18-án.

A rendezvényen részt vevő 14 családszervezet képviselőjének Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke elmondta, jó látni a társszervezetek érdeklődését, a családok és az együttműködés melletti elkötelezettséget, mert ez egyrészt növeli a szakmaiságot, másrészt erősíti a családok képviseletének lehetőségeit.

 Dr. Beneda Attila, az EMMI frissen megválasztott család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára előadást tartott a családokat érintő családpolitikai elképzelésekről.

A szakmai nap keretében bemutatkozott a NOE új Nagyszülői Munkacsoportja, mely az idősebbek megbecsülésének fontosságára, és a generációk közti együttműködés jelentőségére helyezi tevékenységének hangsúlyát.

A beszélgetések során a fiatalok bevonásának, a férfiak/férjek megszólításának lehetőségeit vitatták meg a megjelentek, és egyéb aktuális, családszervezeteket érintő kérdésekről is szó volt.

A Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója, Király Nóra bemutatta a szervezet november 26-án 9-13 óráig, a Várkert Bazár rendezvénytermében tartandó eseményét, a Jótékonysági Adventi Vásárt, amelyhez kérte a jelenlévők csatlakozását is.

Elmondta, hogy a vásár a közéletben aktívan jelenlévő nők, civil szervezetek, női önkormányzati képviselők összefogásával valósul meg, akik saját készítésű ajándékaikat (ízléses befőttek, sütemények, hímzett terítők, adventi koszorúk, öntött gyertyák, stb.) árusítják majd. A bevétellel az Őrzők Alapítvány segítségével a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis betegeinek gyógyulását kívánják segíteni.

Az eseményt több fellépő, zenés, táncos produkcióval támogatja, köztük a nagy sikerű Ringató is.

Király Nóra éppen a konferencia előtti percekben értesült a hírről, mely szerint Herczegh Anita, a köztársasági elnök úr felesége olyan hasznosnak tartja a kezdeményezést, hogy elfogadja annak fővédnökségét és szívesen kézműveskedik a vásáron a jelenlévőkkel együtt.

 A hagyományteremtő szándékú Jótékonysági Adventi Vásárhoz eddig több, mint húsz szervezet csatlakozott az ország minden pontjáról és élénken érdeklődtek iránta a jelenlévők is.

  Végezetül Kardosné Gyurkó Katalin megköszönte a megjelenést és elmondta, hogy reményei szerint a 2017 februárjában megrendezésre kerülő III. konferencián is találkoznak így, együtt a Családjainkért Alapítvány, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, az Emberi Méltóság Központ, az ERGO-Európai Regionális Szervezet, a FICSAK, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, az IMAMI, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a  Mandiner.család, az Otthon Segítünk Alapítvány, a PURE Fashion Alapítvány, a Ringató és a Szülők Háza Alapítvány képviselői.