Országszerte hatszáz óriásplakát népszerűsíti szeptembertől egy hónapon át a judót. A Magyar Judo Szövetség keddi, gazdagréti sajtótájékoztatóján – amelyre az egyik plakát előtt került sor – dr. Tóth László elnök kifejtette: a szülőket és a gyerekeket is szeretnék megszólítani a „Válaszd a valódi hősöket!”, illetve a „Kezdj el judózni ma!” mottókkal. Hozzátette: ilyen méretű és jelentőségű kampányra még sosem volt példa a magyar judosport történetében.

„A 2013-as budapesti Európa-bajnokság kampánya arról szólt, hogy a hősök köztünk járnak, s most ezt a gondolkodást szeretnénk folytatni, amikor judózni hívjuk a gyerekeket. A magyar judo célja, hogy a sportágat választók létszáma jelentős mértékben növekedjen, reményeim szerint ez az óriásplakát kampány is a segítségünkre lesz ennek megvalósításában. Nagyon köszönjük a Dalkia támogatását, amelyet a kampány létrehozásához nyújtott, és rendkívüli hálánkat szeretném kifejezni Vámos Attilának, hogy ez az egész létrejöhetett” – mondta dr. Tóth László.

Az óriásplakáton két kitűnő judósunk, a 2012-es londoni olimpia két magyar hőse, az ötkarikás bronzérmes Csernoviczki Éva és az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós szerepel, országszerte négyszáz helyen általános információkkal. A kampány elindításakor lehetőség nyílt tíz régióban egy-egy helyi klub adataival együtt megjelentetni a plakátot, ilyen különleges, edzői telefonszámokkal is ellátott óriásplakátok Újbudán, Újpesten, Kaposváron, Miskolcon, Debrecenben, Békéscsabán, Egerben, Tatabányán, Cegléden és Szolnokon láthatók.

Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere arról beszélt, hogy 2011 óta jelentősen emelkedett azoknak a kerületi lakosoknak a száma, akik valamelyik harcművészeti ágban próbálják ki magukat. Arra pedig különösen büszke, hogy megkezdődik az Újbudai Judo Akadémia fejlesztése, ez az iskolai központ sokat lendíthet a judo utánpótlásának kialakításában, s mindez egybecseng a kerület céljával: a sportolási lehetőségek minél szélesebb körű biztosításával.

Király Nóra, Gazdagrét önkormányzati képviselője erősen érintett szeretett sportágunkban, hiszen mind a négy gyermeke judózik… „Három évvel ezelőtt Hadfi Danival arról beszélgettünk, hogyan lehetne itt nálunk egy kicsit újra fellendíteni a judót – idézte fel a kezdeteket Király Nóra. – Ez egy remek sport minden gyerek számára, már kis korban megtanítja a biztonságos esést, elsajátítja a sportág alapjait, nem beszélve arról, milyen erős, kis közösség tagjává válik. Kezdetben egy kis tornateremben zajlottak az ovijudo edzések, tavaly sikerült egy önálló helyiséget szerezni a judósok számára. Ez a terem az iskola számára is jól kihasználható, délelőtt az iskolai testnevelés órák helyszíne, délután háromtól késő estig pedig a judo edzések színtere. Mindenkit arra biztatok, hogy hozza le ide a gyerekét, vagy vigye el az ország bármelyik judós egyesületébe!”

Az olimpiai ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós elmondta, a plakátkampány jelzi, hogy jó irányba halad a judo, és tíz év munkája nyomán végre méltó helyére kerül a sportágak között Magyarországon. Az olimpiai harmadik Csernoviczki Éva hozzátette, annak idején nekik is megvoltak a hőseik cselgáncsban, ők Hajtós Bertalanra, Kovács Antalra vagy éppen Csősz Imrére néztek fel, és most jó érzés, hogy példaképpé váltak.

A rendhagyó sajtótájékoztatón részt vett többek között Illyés Miklós, az MJSZ sportágfejlesztési bizottságának vezetője, a házigazda Újbudai Judo SE részéről Hadfi Dániel és Bere Tamás, illetve egy japán szakember is, Tacuto Sima, aki április óta edzőként dolgozik a Miskolci VSC judósai mellett.