Rendkívüli ülésen határozott a képviselő testület Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról. Kevesebb bizottság – olcsóbb. ugyanakkor hatékony működés.

A módosítás szerint változik a testületi munkát támogató bizottsági struktúra, így az eddig különálló Pénzügyi illetve Jogi Bizottság, valamint a Kulturális illetve a Köznevelési Bizottság közös bizottságokként, egyesített feladatkörrel működnek tovább. A jövőben a testületi ülésen megszűnik a képviselői interpelláció ám a képviselői kérdés intézménye bővebb időkorláttal áll a képviselők rendelkezésére.

Az előterjesztést Hoffmann Tamás polgármester jegyzi, a javaslatot a képviselő testület 16 igen, 2 nem és 6 tartózkodás mellett elfogadta. Az ellenzék erősen vitatta a pontokat, Molnár Gyula MSZP-s képviselő szerint felesleges megszüntetni egy 24 éve fennálló szokást – tételesen az üléseken való képviselői megnyilvánulásokat – pláne úgy, hogy a kormánypárt erős többségben van. Gajárszki Áron LMP-s képviselő is csatlakozott a másik ellenzéki párt véleményéhez.

Csernus László a Fidesz frakcióvezetője elmondta, a képviselőik alaposan megfontolták a döntést, a módosítást azért tartják ésszerűnek, mert ez javítja a testület hatékonyságát, és kifejezetten a kerületi ügyek megoldására ösztönzi a testületi munkát. A bizottságok összevonásával kapcsolatban az MSZP-nek jogi aggályai vannak, amit a jegyző ellensúlyozott azzal, hogy az önkormányzatokról szóló jogszabályban erre lehetőség van. A javaslat ugyancsak a munka hatékonyságát célozza, ám Gajárszki Áron szerint megfontolandó a lépés, hiszen ezzel egy-egy bizottságra jóval több munka hárul.