Szeptember első vasárnapja a Nagyszülők Világnapja. Erre hívja fel a figyelmet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete,(NOE) a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) közös rendezvénye pénteken, Újbudán.

Ez az ünnep az Egyesült Államokból származik, de több európai országban – például Nagy-Britanniában és Németországban – is elterjedt. Magyarországon a három szervezet már tavaly is megemlékezett a nagyszülőkről.
Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke bejelentette, hogy megalakult a szervezeten belül a nagyszülői tagozat, amely az idősek megváltozott képességeinek elfogadását, családon belüli szerepeinek hangsúlyozását, de akár álláskeresési nehézségeiket is megkönnyíti.

Király Nóra, a Ficsak alapítója, Újbuda alpolgármestere elmondta, fontosnak tartja, hogy a fiatalok hagyományt teremtsenek ennek a szép ünnepnek is, csakúgy, mint a gyermeknapnak, az anyák napjának és a köztudatban egyre inkább elterjedő apák napjának.
Az ötgyermekes, rendszeresen sportoló édesanyja saját családját hozva példának elmondta, a gyermeknevelést, a sportot és a hivatását el sem tudná képzelni a szülei segítsége nélkül.
Azoknak, akiknek ez nem adatott meg, már évek óta szerveznek a Ficsak önkéntesei olyan rendezvényeket, ahol azok a fiatal szülők, akik vagy már elveszítették a szüleiket, vagy távol élnek tőlük, találkozhatnak magányosan élő, idősekkel, beszélgethetnek és jó esetben „pótcsaládra találhatnak a pótnagyik”.  Nagy örömmel látja, hogy ezt a kezdeményezést egyre több civil szervezet is adoptálta.

Ez a korosztály tehát nagyon fontos a családok számára. Nemcsak a nagypapa esti meséi, a nagymama utánozhatatlan sütijei, baracklekvárjai, a gyerekek és a háztartás körüli segítsége ér kincset, hanem az évek során szerzett tapasztalatok, tanácsok is, amelyekből mi, fiatalok tanulhatunk, tehát nagyon vigyáznunk kell rájuk – tette hozzá Király Nóra, aki ezzel kapcsolatban még felhívta az idősek figyelmét a testi és lelki egészség megőrzésének érdekében a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokra, valamint a hasonló korú társaság, a mozgás és a kulturális, szórakoztató események fontosságára.