Legyűrtük a múltat, végleg lezártuk a posztkommunizmus éveit, és ezzel legyőztük a kishitűséget és a megalkuvást is – hangsúlyozta Orbán Viktor.

„Nem tudtuk volna végigcsinálni az elmúlt négy évet Önök nélkül, Nélkületek” – mondott köszönetet a választóknak a miniszterelnök beiktatását követően a Kossuth téren, szombaton. Nem sikerült volna mindaz, ami sikerült, ha nem érezzük az Önök támogatását és elkötelezettségét a mi közös szenvedélyünk iránt, amit úgy hívnak: Magyarország – fejezte ki háláját a kormányfő.

A tanulság világos, nincs nagyobb erő az egységnél – mutatott rá, megjegyezve, hogy a közös erő a legyőzhetetlennek tűnő akadályokkal is megbirkózik. Hangsúlyozta: az a nép, amely összeadja erejét, korábban mozdíthatatlannak hitt sziklákat is elgörgethet az útjából.
Orbán Viktor egyúttal felidézte, hogy a rendszerváltást követő két évtized is azzal telt, „hogy oly sokan megpróbáltak eltéríteni minket a saját nemzeti céljainktól”. „El akarták hitetni velünk, magyarokkal, hogy nekünk úgysem sikerülhet” – tette hozzá.  Kiemelte: „azt akarták, hogy a történelem alakítsa a jellemünket, és ne a jellemünk a történelmünket”. Az eredmény nem is lehetett más, mint egy helyben topogás, kiábrándultság és leszegett fej – vélekedett a miniszterelnök.

Az elmúlt négy évet úgy értékelte, hogy „nagyszerű és csodálatos dolgok történtek a magyarokkal”. Ennek kapcsán aláhúzta, hogy „valóban forradalom történt Magyarországon”, de nem az utcákon és a tereken, hanem a lelkekben ment végbe.

Orbán Viktor beszédében úgy fogalmazott, legyűrtük a múltat, végleg lezártuk a posztkommunizmus éveit, és ezzel szavai szerint legyőztük a kishitűséget és a megalkuvást. „Lehetetlennek tűnt, hogy négy év alatt a csőd széléről visszahozzuk Magyarországot, hogy visszaemeljük Európa fejlődő és elismert országai közé, de együtt sikerült, és végre felemeltük a fejünket” – hangsúlyozta. Mint mondta, lehetetlennek tűnt az is, hogy visszaszerezzük Magyarország tekintélyét, amit a baloldal csúnyán megtépázott, de ma már számolni kell velünk, és hazánk ismét elfoglalhatja helyét a megbecsült országok között. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: „mindezt együtt vittük véghez, együtt jutottunk el idáig az egység erejével”.

A miniszterelnök szerint most Magyarország előtt egy nagyszerű, nagy ívű korszak körvonalai bontakoznak ki, „de valósággá csak akkor tehetjük, ha minden egyes küzdelmet megvívunk”. „Fájdalom, de ismét csatába kell mennünk” – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor a május 25-i európai parlamenti választásra.

„Ébresztőt kell fújnom, két hét múlva választás” – utalt a jobb és baloldali szélsőségesekre, akikkel ismét meg kell küzdeni.  Ennek kapcsán kifejtette: akiknek itthon nem sikerült elgáncsolni Magyarország megújítását és fejlődését, azok most Brüsszelben próbálják elgáncsolni, ugyanúgy, ahogy eddig tették. „Ne engedjünk olyan képviselőket Brüsszelbe, akik akár így, akár úgy lejáratják Magyarországot” – szólított föl a kormányfő, hangsúlyozva, hogy nincs szükségünk olyanokra, akik feladják a magyar emberek érdekeit. Ne engedjük Brüsszelbe azokat sem, akik fejjel mennének a falnak – utalt a Jobbikra.

„Ők azt mondják, hogy Magyarország helye nem Európában van”. Ezzel szemben Orbán Viktor szerint olyanokat kell küldeni az Európai Parlamentbe, akik képesek kivívni a magyaroknak járó tiszteletet, akik tudják, mit akarnak valójában a magyarok, olyanokat, akik nemcsak azt tudják, hogy gyáva népnek nincs hazája, hanem azt is, hogy a bátornak van. Olyan képviselőket, akik becsülettel és alázatosan képviselik Magyarországot, akikkel közösen itthon és Brüsszelben kivívjuk a magyaroknak járó tiszteletet – fűzte hozzá.

„Tudjátok, három a magyar igazság, most jön a második. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – zárta beszédét a miniszterelnök.
(fidesz.hu)