Európában nincs még egy olyan komplex, széleskörű családtámogatási forma, mint a magyar – hangzott el a FICSAK és a NőiSzem nőnapi konferenciáján.

A Nemzetközi Nőnap alkalmából a Design Terminálban rendezett eseményen jelen volt  Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Kocsis Máté, a VIII. kerület, Józsefváros polgármestere, Dunai Mónika, a Fidesz parlamenti képviselője, az Országgyűlés kulturális bizottságán belül alakult női méltóságért albizottság elnöke, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is.

Az esemény szervezője, Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (NőiSzem) alapítója, a XI. kerület, Újbuda alpolgármestere bejelentette, nőnap alkalmából elindult a noiszem.hu blog, ami „egy remek felület arra, hogy ország-világ felé kifejezzük az érzéseinket, eljuttassuk gondolatainkat, és megvitassuk az élet nagy kérdéseit”. Mutassuk meg együtt, hogy milyen a XXI. század női szemmel! – mondta.

Balog Zoltán beszédében felhívta a figyelmet a családok és a nők érdekében eddig meghozott kormányzati intézkedésekre, példaként megemlítve többek között a munkahelyvédelmi akciót, a gyed extrát, a családi adókedvezményt, valamint a családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetését.
Európában nincs még egy olyan komplex, széleskörű családtámogatási forma, mint a magyar – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Rámutatott, napjainkban 200 ezerrel több nő dolgozik, mint 2010-ben, és tájékoztatott arról is, hogy a magyar költségvetés 4 százalékát költik családtámogatásra, míg az európai átlag csak 2,5 százalék.

Több nő dolgozik, mint korábban

Ne ítéljük meg egymást! – fogalmazott Novák Katalin annak kapcsán, hogy nem lenne szabad ítélkeznünk amiatt, hogy egy nő hány gyereket vállal, és otthon marad-e velük, vagy munkát vállal a család mellett.
A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta, céljuk, hogy a megfelelő jogszabályi környezet megteremtésével biztosítsák a nőknek a választás szabadságát, ugyanakkor megjegyezte, fontos, hogy a nők is kiálljanak a jogaikért.
Leszögezte, a Munka törvénykönyve szerint a munkaadónak kötelessége biztosítani a kisgyermekes édesanyák részmunkaidős foglalkoztatásának lehetőségét.

Szólt arról is, ma Magyarországon egymillió forintba kerül egy bölcsődei férőhely, az az édesanya, aki otthon marad a gyermekével, ennyi pénzt takarít meg az államnak. Ha valaki visszatér a munkaerőpiacra, akkor hozzájárul a GDP növekedéséhez – érzékeltette az államtitkár, hogy felesleges egyik vagy másik döntés hasznosságát megkérdőjelezni.

Kocsis Máté kijelentette, véleménye szerint a női kvóta diszkriminatív, mert azt feltételezi, hogy egy nő a saját jogán nem érhet el semmit. Egy nővel szemben az egyik legnagyobb tiszteletlenség, ha azt vélelmezzük róla, hogy csak azért kaphat meg egy pozíciót, mert nő – jegyezte meg Józsefváros polgármestere. Azt kívánom önöknek, hogy legyen minden nap nőnap, legyen minden nap az önök tiszteletéről és megbecsüléséről szóló nap! – intézte szavait a konferencia résztvevőihez.

Dunai Mónika arról beszélt, fontos, hogy a nőket érintő kérdéseket nők és férfiak közösen vitassák meg. Az Országgyűlés Női méltóságért albizottságának elnöke elmondta, a testület az őszi ülésszakban kezdte meg a munkáját; céljuk, hogy megvizsgálják a kormány által már elért eredményeket, és feltárják azokat az utakat, amelyeken továbbhaladva még jobbá tehető a nők helyzete.

Kitért arra, hogy az állami szférában nem lehet különbséget tenni férfiak és nők között a bérbesorolásban, a gazdasági szférában azonban előfordul ez a helyzet. Itt van még tennivaló – jegyezte meg az országgyűlési képviselő, hozzáfűzve: ez a különbség kisebb, mint a többi európai országban.

Eseményről készült videót ITT tekintheti meg>>>>

Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!
Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!