Az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tétele érdekében kiírt pályázatra jelentkezve ragadtak papírt, ceruzát, ollót, vagy festéket az alsós gyerekek és alkották meg azokat a műveket, amelyek bemutatják, mely ételeket látnák szívesen az intézmények büféiben.

A felhívásra összesen 54 pályamű érkezett, elkészítésükben 14 felkészítő tanár segédkezett.

“Hónapok óta dolgozunk azon, hogy a iskolai büfék kínálatát átalakítsuk, hiszen az a példamutatás háza. Hiteltelenné válnak tanító néni egészséges életmódra bíztató szavai, a menzareform csökkentett cukor- és zsírtartalmú ételekre vonatkozó törekvései, ha a büfében garmadával kaphatóak a nyalókák, cukorkák, olvadós rágók. A változás igényét azonban a diákok, szülők, tanárok felől is szeretnénk figyelembe venni, semmiképpen nem akarjuk senkire rákényszeríteni.
Korábban többször egyeztettünk az iskolaigazgatókkal és a KLIKK-el is, most pedig a gyerekek munkáiból egyértelműen kiderül, hogy tudják mit jelent az egészséges táplálkozás.

A cél a fokozatos minőségjavítás

Rajzaik nyomán tovább folyik a közös gondolkodás annak érdekében, hogy folyamatosan megvalósuljon az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tétele.  Ez nem jelenti azt, hogy egy csapásra eltűnnek a cukros, kalóriadús termékek és csak sárgarépa és alma lesz a polcokon. Mivel minden út egy lépéssel kezdődik, tekinthetjük ezt a mai napot az első lépésnek az egészség felé vezető úton. – tette hozzá az alpolgármester.

Kovácsné Tapolcsányi Valéria a Domokos Pál Péter Általános Iskola igazgatója elmondta, náluk az elsősöknek és másodikosoknak nem szabad büfézniük, és a felsőbb évfolyamosok közül is inkább ötödik osztálytól jellemző igazán a vásárlás. Szerinte a büfé kínálatában meg kell találni az egészséges egyensúlyt, a zöldség, a gyümölcs, a joghurt, a tejtermék, valamint a szénhidrát között. „A csokikat, cukrokat igyekszünk kivenni a büfé kínálatából, de a müzli szeleteken túl egy-két klasszikus Sport és Balaton szelet be-becsúszik” – fogalmazott az iskola igazgatója.

Nemcsak a papíron, a tányéron is

A oklevelek, emléklapok és ajándékok átadása után a szervezők megvendégelték a kis művészeket a Gazdagréti Gréti Piac őstermelői által felajánlott vegyszermentes finomságokkal.

A zöldségekből, gyümölcsökből, házi sajtból és gyümölcslevekből álló svédasztal nagy sikert aratott a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt.

Az eseményről készült videót ITT tekintheti meg>>>>

Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!
Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!