Fokozódik itthon a futball-láz, már csak másfél hónap van a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságig, amelyen sok évtized után végre a mi nemzeti csapatunk is ott lesz. A fokozott készülődés jele, hogy pár nappal ezelőtt találtunk egy érdekes pályázati felhívást a legnagyobb közösségi portálon, amely óvodás-korú gyerekeket és iskolás diákokat szólít meg – ráadásul szokatlan és igen rokonszenves módon. Erről kérdeztük az ötletgazdát, az ötgyermekes újbudai alpolgármestert, Király Nórát.

Miről szól a pályázati kiírás, mire biztatjátok a fiatalokat?

Hadd kezdjem azzal, hogy sportos családban élünk, férjem is, én is, amikor csak a munkánk engedi, sokat sportolunk, és gyermekeinket is a szabadidő egészséges, sportos eltöltésére neveljük. A két fiú ráadásul a sízés és a küzdősportok mellett a focinak is hódol, innen jött az ötlet, hogy szólítsuk meg az óvodai, általános és középiskolai közösségeket, hogy alakítsanak szurkolócsapatokat és mutassák meg, milyen ötletes, egyedi módon tudnak drukkolni a 44 év után EB-re kijutott magyar válogatottnak! A pályázat címe: „Nem vagyunk mi kispályások!”, az üzenete: Szurkoljunk együtt a magyar válogatottnak!

Pontosan milyen pályázatokat vártok a fiataloktól?

Eredetileg újbudai focimajálist szerettünk volna rendezni, aztán annyira belelkesültünk a szintén sportkedvelő munkatársaimmal, hogy országos ügy lett belőle. Valamennyi óvodát és iskolát megkerestünk, elsősorban a testnevelő tanárokhoz szólunk. Arra kérjük őket, hogy szervezzenek a diákokból 11 fős csapatokat, és készítsenek egyedi szurkolói öltözeteket, arcfestést, találjanak ki szurkolói rigmusokat, dalokat, készítsenek érdekes koreográfiákat, tervezzenek zászlókat, de a lényeg: hogy ezt a játékos, reméljük jókedvű és kreatív csapatmunkát fotókon, okostelefonnal készített kisfilmen örökítsék is meg, és küldjék el nekünk.

Még jobban örülünk annak, ha a pályázati anyagban nem csak a közös alkotói munka legérdekesebb pillanatai szerepelnek, hanem az iskolájuk, közösségük és településük rövid bemutatása is, továbbá egy üzenet, amely a magyar válogatott játékosainak szól.
De, ugye, az újbudai focimajális sem marad el?

Semmiképpen, sőt! Ugyan fontos számunkra, hogy minden pályázó csapatot és a munkában részt vevő testnevelőt értékes ajándékcsomagokkal díjazzunk, de a legjobb 24 pályázó csapat (ennyi résztvevője van az Európa-bajnokságnak) ezen felül részt vehet május 22-én Újbudán az I. Családi Focimajálison, ahol további jutalmak és számos főnyeremény is gazdára talál!
Milyen főnyeremények?

A Neckermann Utazási Iroda jóvoltából az egyik testnevelő tanár a partnerével együtt elutazhat nyáron egy hétre a franciaországi EB-faluba, és belépőt is biztosítunk nekik a magyar csapat egyik csoportmérkőzésére.

A gyerekek között gazdára fog találni egy, az MLSZ Bozsik-programja által felajánlott, minden válogatott játékos által aláírt nemzeti színű mez,

a legszerencsésebbek ősszel együtt vonulhatnak be a válogatott tagjaival a kezdőkörbe az egyik hazai rendezésű nemzetközi mérkőzés elején, és gazdára talál majd megannyi hasznos sportszer, focilabda, és még sok minden más. Senki nem távozik Újbudáról üres kézzel és jó emlékek nélkül.
Ha jól tudom még egy különleges meglepetéssel is készültök?

Igen, az ország egyik legismertebb játék forgalmazója is mellénk szegődött és igazi újdonságot ajánlott fel a pályázó csapatoknak. A Formatex is foci lázban ég és nekik köszönhetően végre nemcsak Ronaldo vagy Messi relikviáit gyűjthetik a szurkoló gyerekek és apukák, anyukák, hanem egyfajta kedves hungarikumként Football Heroes néven a magyar válogatott Európa-bajnokságon részt vevő hőseinek élethű, kicsinyített figuráit is hamarosan elkezdhetjük gyűjteni.

Természetesen minden résztvevő kap majd egy-egy figurát kedvenc játékosával és fődíjként egy exkluzív, a válogatott játékosok által aláírt, a teljes csapatot tartalmazó csomagot is nyerhetnek. 5 gyermekes családanyaként én már alig várom, hogy összegyűjthessük a Football Heroes figurákat.

Milyen programok várnak még a gyerekekre, a tanárokra, a szülőkre és minden más érdeklődőre a Focimajálison?

A családi rendezvényen, amelyet a Kelen SC labdarúgó központjában rendezünk, a gyerekek találkozhatnak a válogatott régi és mai sztárjaival, lesz ovi-torna, számos ügyességi verseny és látványos sportbemutató, játszóház, egészségügyi szűrő-és életmód-sátor és sok más kulturális, gasztronómiai és szabadidős program. És, reméljük, jó idő…
Hol olvashatnak a gyerekek és tanáraik bővebben a pályázatról, és hova küldhetik az elkészült anyagokat?

Azt ajánlom, kövessék a Facebook oldalunkat a https://www.facebook.com/Nemkispalya/ címen, a kész pályázatokat (fotóösszeállítást vagy kisfilmet) pedig a nemkispalyas@gmail.com címre küldhetik.
Sok sikert nekik és a nemzeti válogatottnak is!

Szurkoljunk együtt: Hajrá, magyarok!