Az előzetes adatok alapján 22 éves csúcsra emelkedett a nők foglalkoztatása – hangsúlyozta Szalai Piroska miniszteri biztos Balatoni Mónikával és Király Nórával tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

A Fidesz női szervezetekkel folytatott konzultációt. Király Nóra, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős koordinátora a rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, szombaton volt a civilek napja, ebből az alkalomból hívták konzultációra a női civil szervezetek képviselőit. Szeretnénk konzultációt folytatni minden olyan szervezettel, mely a nőkkel, és a családokkal foglalkozik – fűzte hozzá.

Szalai Piroska szerint a civil szervezetek támogatása és munkája nélkül nem jöhettek volna létre az elmúlt két évben meghozott intézkedések. Ha a civil szervezetek nem támogattak volna bennünket, akkor nem lenne gyed extra, és tavaly nem lett volna csúcson a női foglalkoztatottság – hangsúlyozta a nők foglalkoztatásáért felelős miniszteri biztos. Szalai Piroska megköszönte a civil szervezetek eddigi munkáját, de hangsúlyozta, van még feladat.

Balatoni Mónika emlékeztetett, az alaptörvény nem csak a nők jogait, hanem a lehetőségeiket is rögzíti. Az elmúlt húsz évben nem volt példa ilyen család- és foglalkoztatáspolitikára, és nem kaptak ennyi figyelmet és elismerést a nők – hangsúlyozta. A társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint a népesség növekedéséhez nemcsak a nők erkölcsi megbecsülését kell biztosítani, hanem az anyagi biztonságot is meg kell teremteni. Balatoni Mónika szerint a nők nélkül a családok szétesnek, a családok nélkül pedig a társadalom nem tud egészséges lábakon állni.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a ciklusban két jelentős törvénycsomagot is elfogadtak a család, a gyermekek, illetve a nők védelmében. Arról is beszélt, hogy 1,8 millió nő dolgozik ma Magyarországon. Ez egy igen szép és jelentős szám – jegyezte meg. Nem gondoljuk, hogy mindent megtettünk az elmúlt négy évben, mert nem mindenre volt idő és lehetőség, de elindultak a folyamatok – húzta alá Balatoni Mónika.