Orvosi köpeny, lázmérő, sztetoszkóp, Teddy Maci: ezek a tárgyak találtak egymásra 2016. október 26-án Újbudán, Badacsonyi utcai óvodában.

Eredetileg Skandináviából származik és vált ismertté világszerte az az elképzelés, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni – most már Újbudán is – a gyógyítást a gyermekekkel. A program során az óvodákba ellátogató orvostanhallgatók játsszák el a rendelést, ahol plüss játékok gyógyítása közben a kicsik is meggyőződhetnek arról, hogy nem is olyan rémisztő az orvosi rendelő, a vizsgálat, miközben megismerhetik a leggyakrabban használt orvosi eszközöket, műszereket és az alapvető szerveket is.

Az eseményen Király Nóra alpolgármester arról beszélt, hogy örömmel fogadták Újbudán a nemzetközi kezdeményezést, amelynek foglalkozásai hatására szinte nyom nélkül elmúlhat a gyerekek fehér köpenytől és rendelő rideg hangulatától való félelme.

„Ötgyermekes édesanya szemével nézve a foglalkozást, nagyon pozitív hatást tettek rám a látottak, hiszen az orvostanhallgatók és a gyerekek között pillanatok alatt kialakuló összhangnak köszönhetően eltűntek a gátlások, helyette érdeklődés, csillogó szemek, vidámság töltötte meg a csoportszobát.

A fiatal fiúk és lányok olyan egyszerűen és kedvesen magyarázták el a hajhálót, fehér köpenyt magukra öltő ovisoknak a röntgenfelvételen látható eredményeket, vagy a szívünk szerepét, hogy az volt az érzésem, együtt játszanak kis és nagy gyerekek. Biztos vagyok benne, hogy ezután nemhogy félni nem fognak az orvosnál, de sokuknak megjön a kedve ehhez a hivatáshoz.” – mondta el az alpolgármester.

 

A Teddy Maci programot az egész kerületre kiterjesztik, így az hamarosan valamennyi újbudai óvodába eljut.