Király Nóra, Újbuda alpolgármestere a Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskolában nemcsak díszvendégként, de édesanyaként is jelen volt.

A kerületben idén több mint 1100 kisiskolás kezdte meg tanulmányait az általános iskolák első osztályaiban, az alsó tagozatosok száma négyezer, a felsősöké pedig háromezer körüli. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában 17 általános iskola működik Újbudán.
Az iskolákban ebben a tanévben összesen 45 első osztály indult, ezekben 1116 kisdiák kezdte meg tanulmányait. Az alsó tagozatosok száma négyezer, a felsősöké pedig háromezer körüli – tudtuk meg a saját két gyermekét is iskolába kísérő, ötgyermekes alpolgármestertől.

Király Nóra elmondta továbbá, hogy a beiskoláztatás során felmerülő költségek fedezéséhez számos kedvezmény vehető igénybe mind az államtól, mind az önkormányzattól.

A kedvezmények jogosultjai

2015-ben iskolakezdési támogatást utalvány formájában adhatnak a munkáltatók, ezt 35,7 százalékos kedvezményes adó terheli 30 450 Ft értékhatárig, e fölött 51,17 százalékos adót kell a munkáltatónak megfizetnie. A támogatás gyermekenként adható, akár mindkét szülőnek. Az utalványokat hiper- és szupermarketekben, könyvesboltokban, papír-írószer üzletekben, ruházati és sportboltokban, valamint tankönyv vásárlásra is fel lehet használni. A törvényi rendelkezések szerint az utalványok érvényességi ideje tanévkezdés előtt hatvan nappal kezdődik és 2015. december 31-éig tart.

A juttatást az a szülő, gyám és a vele közös háztartásban élő házastárs veheti igénybe, aki családi pótlékra jogosult. Így az a házastárs is kaphat ilyen juttatást, aki nem a gyermek vér szerinti szülője. Ha viszont az érintett munkavállaló nem házastársa, hanem élettársa a családi pótlékra jogosult szülőnek, akkor nem részesülhet iskolakezdési támogatásban. Ha a vér szerinti szülők nem egy háztartásban élnek, akkor sem jár a másik félnek a támogatás. A juttatás olyan gyermekek után kapható, akik általános vagy középiskolai közoktatásban vesznek részt.

Önkormányzati támogatások

Az önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan idén is iskolakezdési csomaggal járult hozzá a tanévkezdéshez. Alsó tagozatban minden kisdiák tanszercsomagot vehetett át tanévnyitóján, az 1–3. osztályosok pedig ingyen kapták a tankönyveket, emellett a három vagy annál több gyermeket nevelő családok számára szintén ingyenes a tankönyv.

Az étkezésből ötven százalékos kedvezményt kapnak az 57 ezer forintnál kevesebb egy főre jutó havi nettó átlagkeresetű családok gyermekei, ennél nagyobb, hetvenöt százalékos kedvezményt kap, akinek az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a 28 500 Ft-ot.

Nem kell fizetniük az iskolai étkezésért az 1-8. évfolyamon a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultaknak, ennél a támogatásnál havonta személyenként 37050 forint a jövedelemhatár.

Az ovisokra is gondol az önkormányzat

Idén először az óvodásokat is támogatja az önkormányzat kezdőcsomaggal: minden ovis kap tornazsákot, fogmosó poharat, fogkrémet, törölközőt, gyurmát – mondta el kérdésünkre Király Nóra, aki az évnyitó alkalmából sikereket és sok-sok élményt kívánt a tanulóknak és a tanároknak.