A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány az elmúlt négy évben sokat tett a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért, de még sok a teendő azért, hogy az esélyegyenlőség, az egyenjogúság megvalósuljon.

Varga Mihály erről szombaton Budapesten beszélt, amikor  a Nőnapon köszöntötte Szalai Piroskát, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztost és a Fidesz nőtagozatának vezetőit, Pelczné Gáll Ildikót és Király Nórát.

A miniszter kiemelte: Magyarország ugyanazokkal a problémákkal küzd még, mint Európa több országa, ahol a jövedelmekben, az anyagi megbecsülésben különbség tapasztalható nők és férfiak között, de a kormány azon dolgozik, hogy olyan ország épüljön fel, amelyben ezek az anyagi különbségek eltűnnek.
Az elmúlt négy év kormányzati munkájának nagy érdeme, hogy egyre közelebb került a helyzet, amelyben a nőknek, édesanyáknak nem kell választaniuk a munka és a család között – fejtette ki a miniszter. Hozzátette: elérték, hogy egyre több nő tud munkába állni, a kormányzati ciklus alatt 108 ezer fővel nőtt a munkában lévő nők száma és 22 éve nem dolgozott annyi nő az országban, mint 2014 elején.

Szalai Piroska miniszteri biztos a nők érdekében tett intézkedések közül kiemelte a családi adókedvezményt és a munkahelyvédelmi akciótervet. Kifejtette, hogy a családi adókedvezményt több nő vette igénybe 2011-ben és 2012-ben is, mint ahány férfi, és ennek hatására átlagosan egy 13. havi fizetéssel több pénz maradt a nőknél. A munkahelyvédelmi akcióterv pedig 2013-ban jelentősen befolyásolta a foglalkoztatás bővülését. E két intézkedés hatására szinte minden női csoport helyzete javult: a kisgyerekeseké, az 55 felettieké, a 25 év alattiaké és az alacsony iskolai végzettségűeké is.

Pelczné Gáll Ildikó szerint “helyénvaló egy nap kiemelt hangsúlyozott figyelem a nők iránt, de ez semmit sem ér, ha nincs mellette 364 nap megbecsülés, a  kormány nőpolitikája pedig pontosan erről szól”.

“Családpolitikát vezettünk be és nemcsak beszéltünk róla, hanem igazi tartalommal töltöttük meg” – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője, a párt női tagozatának elnöke. Nem kényszerhelyzetek elé állítottuk a nőket, hanem megadtuk a döntés szabadságát, hogy mit szeretnének tenni: gyermeket nevelni otthon, vagy a munka világába visszamenni – tette hozzá.