2014. október 4-én, szombaton 10:00 órától került sor a Vahot utca 1. sz.alatti Védőnői Szolgálat felújított épületrészének ünnepélyes átadására. A rendezvény megnyitóján Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy Újbuda kiemelten törődik a gyermekes családokkal, ezért is támogatta az Önkormányzat jó szívvel ezt a felújítást, mely egy sok éves problémát, a Kökörcsin utca Védői Szolgálat méltó, modern elhelyezését is megoldja.

Elmondta még, hogy a kerületben 38 területi védőnő és 16 iskolavédőnő végez munkát a kisgyerekek egészséges fejlődése érdekében. Nagy örömére szolgál, hogy ezentúl komfortos körülmények között folyhat a munka. A további programokhoz kellemes és hasznos időtöltést kívánva búcsúzott, átadva a szót Király Nóra önkormányzati képviselőnek, aki kétéves kislányával érkezett és az A

nyatejes Világnap ünneplésének apropóján az anyatejes táplálás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, Európában a nők csupán 27 százaléka táplálja csecsemőjét az első hat hónapban kizárólag anyatejjel, szemben pl. Ázsiával vagy Dél-Amerikával, ahol ez az arány 41 százalék.

A képviselőasszony elmondta még, hogy semmilyen tápszer nem pótolhatja az anyatejet, hiszen az így táplált babák ritkábban betegszenek meg, ráadásul nagyban befolyásolja, erősíti az anya-gyermek kapcsolatát.

Nemcsak a gyermek, az édesanya számára is fontos a szoptatás, ugyanis nemcsak az alakját nyeri vissza hamarabb az édesanya, de a különböző betegségekre sem lesz olyan fogékony, mint nem szoptató társai. Hangsúlyozta azt is, hogy a betegségek megelőzése természetesen a legfontosabb, hiszen egy édesanya örökre felelős marad a családjáért, ezért mindenkit arra biztatott, hogy minél gyakrabban vegyen részt szűrővizsgálaton, ahogyan ő maga is teszi.

A Palánták Óvoda gyermek csoportjának kedves műsora után a megjelentek részt vehettek különböző tanácsadásokon és szűréseken.

Népszerű volt a mozgásszervi-, és szemészeti szűrővizsgálat, a csecsemők ultrahangos csípőszűrése a fogászati totó, a háztartási balesetek ellátását célzó elsősegélynyújtás, a babamasszázs, Schüssler féle arcdiagnosztika, és a gyerekek körében a kézműves foglalkozások.