Közeleg a Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vására

A Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) kezdeményezésére, november 26-án délelőtt a Várkert Bazár ad otthont a Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vásárának. A szervezők a segítségnyújtás mellett a civil szféra összefogásának erejére, valamit a karácsonyi készülődés valódi jelentőségére szeretnék felhívni a figyelmet. A részletekről a vásár megálmodóját, Király Nórát, Újbuda alpolgármesterét, a FICSAK alapítóját kérdezzük.

Hogyan született az ötlet?

Alpolgármesterként mindig is szoros kapcsolatot ápoltam a helyi civilekkel, sokra becsülöm a munkájukat. A Fiatal Családosok Klubjának alapítójaként pedig már látom azt is, hogy mennyi kiaknázatlan erő rejlik ebben a szektorban. A vásár ötlete részben innen ered, de több egyéb dolog is ösztönzőleg hatott rám. Öt gyermek édesanyjaként egyrészt a kézműveskedés a mindennapjaink része, és hiszek abban, hogy egy kézzel készült meglepetés sokkal értékesebb a boltban kapható ajándékoknál. Nagy hatással volt rám édesanyám is, aki korábban maga is szervezett hasonló adventi vásárokat.

Hamar talált partnereket az ötletéhez?

Igen, szinte azonnal. A FICSAK önkénteseinek lelkesedése adta az első lendületet, aztán amikor szinte az összes nagy, családokat segítő hazai civilszervezet is biztosított a részvételéről, többé nem volt kérdés, hogy belevágunk-e. Mostanra több tucatra duzzadt a szervezőtársak száma és még nincs vége, szinte minden nap újabb és újabb csatlakozni vágyó civilek keresnek meg minket. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy Herczegh Anita Asszony, a köztársasági elnök úr felesége az első hívó szóra elvállalta a fővédnökséget, díszvendégként pedig jelen lesz Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, valamint Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár is. Kiemelt támogatónk, a Várkert Bazár jóvoltából pedig a vásárt szellemiségéhez méltó környezetben tudjuk megszervezni.

Kézműves portékák, színvonalas családi programok, segítő összefogás. Ezekkel a címszavakkal hirdetik ajótékonysági vásárt. Mire számíthat pontosan, aki advent első vasárnapja előtti szombaton ellátogat a Várkert Bazárba?

A vásárba látogatóknak lehetőségük lesz, többek között, finomabbnál finomabb lekvárok, sütemények, apró mécsesek, szappanok, gyertyatartók és koszorúk közül válogatni. A szervezők, több mint 40 standon, a saját maguk készítette igényes portékákkal igyekeznek megkönnyíteni a karácsonyi ajándékvásárlást.

A vásár reggel 9 órától színvonalas családi programokkal is várja az érdeklődőket: koncertet ad Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, a 3-10 éves gyerekek LogiKaland vetélkedőn tehetik próbára ügyességüket, egész délelőtt lehet majd kézműveskedni, együtt énekelni, mondókázni a Ringatósokkal, valamint fellépnek az Újbudai Babszem Táncegyüttes és a Petőfi Musical Stúdió növendékei is.

Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vására ahogy az elnevezés is sejteti, a vásár legfőbb célja a segítségnyújtás. Mire fordítják a bevételt?

Az árusításból befolyó teljes összeggel a Tűzoltó utcai klinika berkein belül működő Őrzők Alapítvány munkáját szeretnénk támogatni. A daganatos és leukémiás gyermekek gyógyulását segíti tehát mindenki, aki november 26-án délelőtt eljön a Várkert Bazárba. Az alapítvány szeretne felújítani egy jelenleg használaton kívüli lakást, hogy a szülők beteg gyermekük közelében tartózkodhassanak a kezelés ideje alatt. A cél nemes, legyünk minél többen! Teremtsünk hagyományt itthon is a jótékonykodás e formájának!