2018. január 3-án Németh Zsolt, dél-budai országgyűlési képviselő úrral együtt az újbudai Szent Imre Kórházba látogattunk, ahol egy kis ajándékkal kedveskedtünk mind a 27 idei újszülöttnek és az édesanyáknak.

Köszöntőmet azzal kezdtem, hogy ötgyermekes édesanyaként vallom, hogy életet adni a legcsodálatosabb dolog a világon, hiszen az egy tiszta lappal induló lehetőség az édesanya és a gyermek számára egyaránt.

Nagy örömmel említettem meg, hogy Újbuda egyre vonzóbb a kisgyermekes családok számára, hiszen évek óta emelkedik a születések száma:

2016-ban Magyarország újszülöttjeinek 1,7 százalékát, a fővárosinak pedig közel 10 százalékát a XI. kerületi csecsemők adták.

Az életkezdési támogatás mértéke Újbudán a legmagasabb a fővárosi kerületek között: jövedelemtől függően akár 99.750 forint is lehet.

Azt is fontosnak tartottam elmondani, hogy egyre többen költöznek a kerületbe, hiszen épülnek-szépülnek a játszóterek, bölcsődék, óvodák és a közeljövőben kialakításra kerül a Fehérvári úti Budai Gyermekegészség Centrum is.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a családbarát politikára, egészségmegőrzésre, családi programok, egészségmegőrző rendezvények szervezésével.

A közösségi terek és a közösségi programok pedig közelebb viszik egymáshoz a gyerekeket, a fiatalokat és az idősebb felnőtteket egyaránt.

Németh Zsolt Dél-Buda országgyűlési képviselője elmondta, hogy már érzékelhetőek azok az intézkedések, amelyeket a kormány a családokért, a gyermekvállalási kedv javításáért tesz.

Képviselő úr úgy fogalmazott, hogy a családokat támogató kormányzati lehetőségek tárháza végtelen, és emlékeztetett, hogy a családi adókedvezményt az első Orbán-kormány vezette be. Kiemelte, a családi adókedvezmény összegét idéntől tovább növelte a kormány, így egy kétgyermekes család január 1-jétől 35 ezer, jövőre pedig 40 ezer forint kedvezményt kap.

Említette még a köldökzsinórprogramot, amelynek révén azok a magyar állampolgárok is részesülhetnek anyasági támogatásban és a babakötvényben, akiknek külföldön születik gyermeke.

Közölte továbbá, hogy a kormányzati intézkedésekkel azt szeretnék elősegíteni, hogy “divatba hozzák” a család intézményét.

Mint mondta, a magyar társadalom legnagyobb problémája a népességfogyás, amelynek üteme gyorsuló volt, azonban az elmúlt hét év intézkedései révén mára lassult. Míg hét évvel ezelőtt a termékenységi ráta 1,29 volt, addig ez 2017-re 1,49-re emelkedett – emlékeztetett.

A sajtónak tett nyilatkozataink után meglátogattunk néhányat azok közül a kisbabák közül, akik 2018-ban elsőként látták meg a napvilágot a Szent Imre Kórház Szülészeti Osztályán.

Még öt gyermek után is mindig elcsodálkozom, milyen megindítóan ártatlan és törékeny egy újszülött, akit ösztönösen védelmezni és óvni szeretnénk.

Nekik és a szülészeten jelenleg fekvő minden babának – és édesanyjuknak – egy kis ajándékkal készültünk.

A csomagok az Újbuda Önkormányzata által kiírt meseíró pályázat legjobb alkotásait kötetbe foglaló Mesés Egészség mesekönyvet, valamint tisztálkodási szereket és törölközőt rejtettek.

Nagyon jó egészséget és sok boldogságot kívánunk az újdonsült családtagoknak, akiket a jövőben is minden tőlünk telhető módon igyekszünk segíteni!