November 26-án a Várkert Bazár ad otthont a Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vásárának. A FICSAK kezdeményezésére a legnagyobb, hazai családokat segítő civil szervezetek fogtak össze azért, hogy támogassák a Tűzoltó utcai Gyermekklinika leukémiás és rákos betegeinek gyógyulását.

Király Nóra, a vásár ötletgazdája a Várkert Bazár előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy már több mint 50 civilszervezet, cég, közéleti személyiség csatlakozott a jótékonysági akcióhoz. Kiemelte, a felhívásban az áll, hogy kizárólag kézzel készült termékeket árusítanak a vásárban.

Király Nóra szerint ennek közösségépítő szerepe is van, hiszen a résztvevő szervezetek, cégek hetek óta lázasan készülnek olyan termékekkel, melyben a „szívük, lelkük benne van”. A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) alapítója arról is beszélt, hogy szombaton igazi családi programokkal is készülnek, több szórakoztató műsor és színpadi produkció lesz.

Király Nóra közölte, a befolyt összeg nemes célokat támogat; a bevételt az Őrzők Alapítványnak adják, akik a Tűzoltó utcai Gyermekklinika leukémiás és rákos betegeinek gyógyulásáért dolgoznak. A befolyt pénzből a tervek szerint egy családi apartmant szeretnének felújítani, ahol a műtétre váró vagy kezelés alatt álló gyermekek együtt lehetnek a szüleikkel. A család egysége, az édesanya, édesapa közelsége nagyban hozzájárulhat a beteg gyermekek gyógyulásához – fogalmazott Király Nóra.

Soltész Miklós nagyszerű kezdeményezésnek tartja a jótékonysági vásárt, mert sok kisgyermeken, illetve a szüleiken segít az a pénz, amit összegyűjtenek.

Természetesnek nevezte, hogy a kormány anyagi, vagy erkölcsi támogatást nyújt az ilyen kezdeményezéseknek. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár gratulált a szervezőknek, és köszönetet mondott mindazoknak, akik ezt a segítő munkát végzik.

Nyitrai Zsolt örömét fejezte ki, hogy több civilszervezet is összefogott, és segítséget nyújt a rászorulóknak. A stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott közölte, a kormány partnerként tekint az építő jellegű tevékenységet végző civilszervezetekre, és támogatja a működésüket.

Ugron Zsolna, a Várkert Bazár háziasszonya hangsúlyozta, a szombati – 9 és 13 óra között zajló – rendezvény nemcsak a vásárlásról, hanem az együttlétről is szól, és nagyon sok színvonalas program várja a látogatókat.

 A jótékonysági vásár fővédnöke Herczegh Anita asszony, a köztársasági elnök felesége. A jótékony segítségnyújtás mellett a vásár remek lehetőséget kínál arra is, hogy a látogatók megismerhessék a civilek tevékenységét, hisz a standoknál mindenki maga fogja árulni saját készítésű karácsonyi portékáját.

 A vásár szervezőinek kiemelt célja továbbá felhívni a figyelmet az adventi készülődés valódi jelentőségére, többek között arra, hogy sokkal értékesebb lehet egy szívvel-lélekkel készült egyedi ajándék a boltban kapható méregdrága, sokszor feleslegessé váló termékeknél.