Kerekasztal-beszélgetést rendezett a Fiatal Családosok Klubja 2017. július 20-án és 21-én a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. A beszélgetések olyan fontos témákat boncolgattak, mint a nők szerepe a gazdaságban, helyettesítheti-e az iskola a családokat a férfi-nő szerepek átadásában, vagy milyen segítséget kapnak a fiatal nők és a családok a magyar kormánytól.

Király Nóra, a FICSAK alapítója, a július 20-i beszélgetés után elmondta: az eszmecsere célja a nők munkaerőpiaci jelenlétének ösztönzése, a vállalati struktúrákban betöltött szerepük erősítésére volt.

A Szatmáry Kristóf, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Horváth Viktória, kiemelt külgazdasági kezdeményezésekért felelős nagykövet, Biró Rozália Ibolya, romániai parlamenti képviselő, Voller-Szenci Ildikó az Antall József Tudásközpont igazgatóhelyettese,  brüsszeli kirendeltség-vezető, Fejérdy Zsófia, a Promobox Kft ügyvezető-tulajndonosa, Orosz Ildikó a Kárpátaljai Magyar Pedagógiaszövetség, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola képviseletében, Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármesterének részvételével lezajlott beszélgetésen egyebek mellett olyan kérdések is felmerültek, hogy a térség versenyképességében milyen szerepet játszhat egy családpolitikával összhangban kidolgozott támogató rendszer, mely a 21. század kihívásait a család és munka egyensúlyának megteremtésével, az egyszülős családok a kihívásainak figyelembevételével, a nem tipikusan női szakmák promotálásával, és a női képességek azonosításával kezeli. Szó esett továbbá az apák és férfiak családon belüli szerepvállalásának erősítéséről, szükségességéről is.

Július 21-én szintén a nők és a családok voltak a főszereplői annak a beszélgetésnek, amelyen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Rónaszékiné Keresztes Monika a budapesti Fidesz alelnöke, Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke, Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa, Kolozsvári Tibor a Szent Ferenc Alapítvány igazgatója, Bedő Imre, a Férfiak Klubjának elnöke és Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke vett részt.

Családbarát minősítés

Novák Katalin kiemelte: nem csak egy ország, hanem az egész nemzet számára fontos a családbarát gondolkodás. Ez egy meglévő értékrend és kitűzött cél is egyben. Hozzátette: azt szeretnék, ha a családbarát gondolkodás a mindennapokban jelenlévő valóság lenne, erre a magyar emberek többsége is vágyik. Utalt arra a közelmúltban készült reprezentatív kutatásra, amelynek eredményei azt mutatják: a 15-29 éves magyar fiatalok alapvetően családcentrikusan gondolkodnak, ezeket az értékeket tartják fontosnak.

A kormány feladata, hogy a feltételeket ehhez megteremtsék, azaz családbarát legyen az iskola, a közigazgatás. Jelezte: a családok évéhez kapcsolódva jövőre elindul egy olyan program, amelynek célja egy minősítési rendszer kialakítása. Ez tartalmazza majd a konkrét feltételeit annak, mikor mondhatják például egy fesztiválra, étteremre, hogy családbarát. Emellett az új fejlesztéseknél kötelezően meghatározott minimumokat is előírnának – jelezte Novák Katalin.

A családok támogatása

Azon kellene az európai vezetőknek elgondolkodniuk, mi az oka annak, hogy a fiatalok vágynak családra, szeretnének családot, de mégis nagyon kitolódik a gyermekvállalás, illetve, hogy a vágyott gyermekek sokszor nem születnek meg. A magyar kormány a lehető legtöbb támogatást kívánja biztosítani a gyermekvállaláshoz, és ez nem kizárólag anyagi segítséget jelent – hangsúlyozta az Emmi államtitkára.

A FICSAK a fiatalokat segíti

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója azt mondta: a kormányzati intézkedések nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a demográfiai mutatók pozitív irányba mozduljanak és megerősödjön a család intézménye. Elmondta továbbá, hogy a FICSAK létrejöttének egyik oka, hogy a családalapítási, párválasztási, együttélési kérdésekben bizonytalan fiataloknak segítséget nyújtson

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa arról beszélt: vannak olyan gyerekek, akiknél a családi minta, a család élete nem olyan, mint amilyet az iskola tud kínálni, és bizonyos dolgokat az oktatási intézmények kénytelen pótolni. A sokszor említett finn példát hozta fel, ahol először társadalmi párbeszéd indult arról, hogy milyenek legyenek a finnek 50 év múlva. Felvetette, hogy ilyen típusú párbeszédre Kárpát-medence- szerte szükség lenne.

Kolozsvári Tibor, a Szent Ferenc Alapítvány igazgatója szerint a magyar kormány családpolitikai intézkedései nem csak szolgáltatásokat nyújtanak, hanem ösztönzik a családokat a gyermekvállalásra. A családra befektetésként tekintenek, ez Romániában nincs így – mutatott rá, hozzátéve: “márpedig aki nem vet, az nem fog aratni”- hangzott el a Fiatal Családosok Klubjának rendezvényén.