Több száz család, kézműveskedő, táncoló, vidám gyerekek, neves fellépők, kézzel (és szívvel-lélekkel) készült áruk, soha nem tapasztalt összefogás és több mint kétmillió forintnyi bevétel jellemezte a december 3-án megrendezett a Családszervezetek II. Jótékonysági Adventi Vásárát.

Több száz család, kézműveskedő, táncoló, vidám gyerekek, neves fellépők, kézzel (és szívvel-lélekkel) készült áruk, soha nem tapasztalt összefogás és több mint kétmillió forintnyi bevétel jellemezte a december 3-án megrendezett a Családszervezetek II. Jótékonysági Adventi Vásárát.

Felemelő érzés a segítség 

A vásár megnyitásakor elmondtam, hogy nagy örömmel látom, hogy a hónapokig tartó izgatott készülődés, szervezés, híradások nem voltak hiábavalók. Mi sem számítottuk ilyen nagy számú érdeklődőre az kézműves termékeket készítő, áruló és vásárló családok, segítő szándékú cégek és magánszemélyek részről.

Nekik köszönhető, hogy most ekkora összeggel támogathatjuk a legkiszolgáltatottabbakat, a koraszülött kisbabákat.

Nincs is annál felemelőbb, mint összefogni a segítséget és eljuttatni azt a rászorulókhoz.

Öröm volt látni, hogy ilyen sokan a kezdeményezésünk mellé álltak a politikai élet szereplői közül is.

Gazdasági és lelki erősödés

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kiemelte: az, hogy Magyarország erősödik, nem csak gazdasági, de lelki erősödést is jelent. Megerősödött az emberekben a segíteni akarás, a szándék mellett a képesség is ott van, hogy odafigyeljenek egymásra.

Államtitkár Asszony kitért arra is, hogy kormányzati oldalról is jó érzés megélni, hogy van egy olyan valódi polgári kezdeményezés, amelyben civil szervezetek nagy tömege összefog egy fontos cél érdekében.

Jól esett az is, hogy Novák Katalin külön köszönetet mondott, hogy a Fiatal Családosok Klubja a kezdeményezés élére állt. Az államtitkár elmondta: kézzel készített képeslapokkal, ajándéktárgyakkal az Emmi dolgozói is hozzájárultak a vásárhoz.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára köszöntőjében felidézte, hogy a tavaly első alkalommal megrendezett adventi vásáron másfél millió forint gyűlt össze a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika javára, amelyből a klinikához kapcsolódó kis lakást is sikerült felújítani. Így, akik arra kényszerülnek, hogy ott kezeltessék gyermeküket, együtt tölthetik el ezt a nehéz időszakot.

Az adventi készülődés, az ünnepi várakozás kapcsán Államtitkár úr megjegyezte: nemcsak izgalmas, de egyben aggodalmas időszak is a gyermekvárás. A társadalomnak és a kormánynak mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a segítsék azokat a gyermekeket, akik koraszülötten érkeznek – mondta.

Tuzson Bence szerint a kormányzati munka semmit sem ér a magyar emberek összefogása nélkül. Kiemelte: a kormányzat és a társadalom összefogásának eredményeként az elmúlt években jelentősen csökkent a gyermekhalandóság, és egyre több koraszülöttet sikerül megmenteni. A cél természetesen az, hogy ez a szám minél nagyobb legyen.

Herczegh Anita csodaszép adventi koszorúi az idén is nagyon népszerűek voltak

Rendezvényünk fővédnöke, Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, csakúgy, mint tavaly a jelenlévőkkel közösen készített adventi koszorúkat árulta, fáradhatatlan lendülettel. Az idén azonban kétszer annyi koszorúval készült, mint tavaly, amelyek most is nagyon hamar elfogytak.

Ahogy arról sokszor beszámoltunk – a vásár teljes bevétele a Melletted a helyem Egyesület segítségével a koraszülöttek és családjaik megsegítését szolgálja.

Évente 250 koraszülött babának segíthetünk

Nádor Csaba, az egyesület elnöke, a budapesti Honvédkórház koraszülött osztályának főorvosa elmondta: kórházukban évente körülbelül 250 koraszülött baba jön világra, köztük 80 súlya még a másfél kilót sem éri el. Egyesületüket azért hozták létre, hogy ezen családoknak segítsenek, és családbarát, családközpontú koraszülött-ellátást hozzanak létre Magyarországon.

Ehhez nemcsak műszerekre van szükség, a család jelenléte is fontos. A család, az édesanya közelsége is „gyógyszer”, hasonló fontosságú, mint egy lélegeztető gép – fogalmazott.

A Diótörő mesés színpadi díszletét ajánlotta fel a Magyar Állami Operaház. Az érdeklődők egy kisebb összegért fotókat készíthettek az ismert és kedvelt szobrokkal, bábukkal, így ezzel is emelve a nemes célra szánt bevételt.

Nagy örömömre többek mellett olyan, több ezer tagot számláló szervezet is képviseltette magát, mint az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Fidesz női tagozata, valamint határon túli szervezetek is.

Nagyon szép emlék, hiszen igazi összefogást tükrözött a hatalmas adventi koszorú, első gyertyájának meggyújtása, amellyel megnyitottuk a számunkra oly kedves vásárt.

Mese és egészség – egy könyvben

Tavaly, az I. Adventi Vásáron került sor annak a rendkívül népszerű, országos meseíró pályázatnak az eredményhirdetésére, amelynek témája az egészséges életmód volt.

Most, egy évvel később elkészült a Mesés Egészség című mesekönyv, amely a pályázat 17 legjobb írását tartalmazza, a szerzők saját illusztrációival. A könyv egy példányát nagy örömmel adtam át a gyermek és felnőtt amatőr szerzőknek, akik nagyon büszkék voltak arra, hogy kiadásra került a munkájuk és hogy azok vásári árusításával közvetve ők is hozzájárulhattak a koraszülöttek és családjaik életének jobbá tételéhez.

Ismert, kedvelt fellépők

Nagy számban vonzották a vásárlókat és családokat a színvonalas, kedvelt fellépők. Szinte minden határon innen és túl élő magyar ismeri már a Ringató zenés családi foglalkozást, így szinte zsúfolásig telt kisgyermekes családdal a nagyszínpad előtti terület.

Az élőzenés, dalos foglalkozást az Iszkiri gyermekzenekar követte, majd a Búgócsiga Zenede, a Lélekzuhany kórus, a Csepp-Csepel Táncegyüttes, a Goldance táncbemutató és az Eszterlánc mesezenekar nyújtott kellemes szórakozást, kikapcsolódást.

A legnagyobb tapsot azonban Tabáni István, majd egy óra múlva Vastag Csaba kapta, akik az alkalomhoz illő dalokkal tették emlékezetessé az eseményünket.

Köszönet mindenkinek

Nem győzöm elégszer kifejezni a hálámat mindazoknak, akik bármilyen módon segítettek az álmunk megvalósulásában.

Abban, hogy így, a karácsony közeledtével ki-ki a saját eszközével segítsen abban, hogy minél nagyobb összeg gyűljön össze a koraszülöttek részére.

Külön köszönöm  a Millenáris vezetőségének, hogy ingyen biztosították az egész napos rendezvény helyszínét és berendezését.

További segítséget nyújtottak abban, hogy azt a hatalmas adventi koszorút is felajánlották, amelynek első gyertyáját közösen gyújtottuk meg a megjelenteket köszöntő vendégekkel.

Összességében nagyon boldogok vagyunk a kollégáimmal együtt, ugyanis bebizonyosodott, hogy milyen sok, jó szándékú ember van körülöttünk, akik – hozzánk hasonlóan – szívügyüknek tekintik a koraszülötteknek való segítségnyújtást, hiszen nekik is jár éppen annyi esély a „nagy útra”, mint időben érkezett társaiknak!

A bevételt hamarosan sajtónyilvános eseményen adjuk át a Melletted a helyem Alapítványnak, hogy azt is felhasználhassák az anyatejes táplálást segítő berendezés beszerzéséhez.

Nagyon szeretném, ha jövőre ugyanitt, még többen, még nagyobb rendezvény keretében gyűjtenénk a rászorulóknak.

Kérem, tekintsék meg galériánkat:

http://www.kiralynora.hu/galeria/604