Hónapok óta készült a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, Király Nóra és a legnagyobb civil szervezetek tagjai a 2016. november 26-án, a Várkert Bazárban megtartott Családszervezetek I. Jótékonysági Vásárára.

Az asztalok mögött ülő önkéntesek saját kezűleg készítették a finomabbnál finomabb lekvárokat, süteményeket, mézeskalácsokat, a szebbnél szebb karácsonyi díszeket, szappanokat és mécseseket , azért, hogy értük kapott összegből lehetőség nyíljon felújítani egy olyan, jelenleg romos állapotú lakást, amely arra szolgál, hogy a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis hősei a kezelések alatt végig családtagjaik közelében tartózkodhassanak.

Az eseményen gyerekekkel együtt készített adventi koszrút Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki a rendezvény fővédnökségét is elvállalta.

„Nem mindig csak pénzzel lehet segíteni, valamikor munkával is. Én azt látom, hogy advent idején rengeteg ilyen kezdeményezés van a fővárosban, vidéken és országosan is, és mindenki, aki akar, tud csatlakozni valamihez” – mondta Herczegh Anita.

Király Nóra, a  Fiatal Családosok Klubjának alapítója elmondta: az árusításból befolyó teljes összeget egy jelenleg romos állapotú lakás felújítására fordítják, amely arra szolgál majd, hogy a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt beteg gyermekek a kezelések alatt végig családtagjaik közelében tartózkodhassanak.

„Ötgyermekes édesanyaként különösen átérzem annak a szülőnek, családnak a helyzetét, akinek beteg a gyermeke, így nagyon örülök, hogy támogathatom ezt a célt. Arra pedig nem is számítottam, hogy ilyen sok szervezet és magánszemély csatlakozik majd a kezdeményezéshez”- tette hozzá.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai is több mint félmillió forint értékű adományt készítettek az eseményre. „Az igazán erős közösségek azok, amelyek saját tagjaikon túl másokra is oda tudnak figyelni. Az a közösség, amely látja, hogy a tagjain kívül is vannak gondok, vannak problémák, és ezekre a problémákra is tud koncentrálni, és segítő kezet tud nyújtani. A fiatal családok közössége egy ilyen közösség, hiszen a Fiatal Családosok Klubja a saját tagságán kívülre is tudja a figyelmét irányítani, és a bajban lévőknek tud segítséget nyújtani” – emelte ki Novák Katalin, család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója örömmel fogadta a felajánlást, mert mint mondta: a vidám és jó hangulatú családi környezetben lévő gyereknél sokkal nagyobb a gyógyulás esélye. „Családi környezetben lévő gyermekeknél sokkal jobb a gyógyulási esély, nekünk alapvetően fontos, hogy a gyerekek, akik a kezelésünk alatt állnak, a körülményekhez képest megfelelően érezzék magukat” – hangsúlyozta Szabó András, a Tűzoltó utcai gyermekklinika igazgatója.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: a vásár a segítségnyújtás mellett a szeretetről és a családról is szól. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke pedig azt emelte ki, hogy az esemény a családszervezetek páratlan összefogásával valósult meg.

A vásár hangulatát az Újbudai Babszem táncegyüttes, a Petőfi Musical Stúdió, Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, valamint a Ringató családi zenés program tette még szebbé.

A vásár elmúltával Király Nóra büszkén jelentette be közösségi oldalán, hogy másfél millió forint gyűlt össze a körülbelül négyórás rendezvény alatt, amelyért mindenkinek köszönetét fejezte ki.”Köszönöm, hogy a kezdetektől támogatta a kezdeményezésünket:

Herczegh Anita asszony, a köztársasági elnök úr felesége, a vásár fővédnöke

Novák Katalin, család-, ifjúság– és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár

Vitályos Eszter, Európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár

Gál Kinga, európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke

Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár

Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár

Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott

Beneda Attila, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Köszönöm a Várkert Bazár vezetőségének, hogy az impozáns helyszín ingyenes biztosításával támogatta a rendezvény sikerét, a média képviselőinek, hogy tudósítottak a kezdeményezésünkről, és segítettek a vásár hírét sokakhoz eljuttatni, illetve a szervezőtársaink lelkes, áldozatos munkáját!

Köszönöm továbbá minden látogatónak, önkénteseknek munkát és az anyagi jellegű felajánlások is sokat jelentettek a sikeres gyűjtéshez” – tette hozzá a FICSAK alapítója.