A rákellenes világnap alkalmából rendezett egészségnapon a tavalyihoz hasonlóan ismét meghívtuk a családszervezetek, nőszervezetek képviselőit, hogy együtt hívjuk fel a nők, családok figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára.

A Fiatal Családosok Klubjának alapítójaként elmondtam, egy mindannyiunk számára fontos a prevenció, az egészséges életmód, azonban egy nőnek nemcsak saját, de a családja érdekében is vigyáznia kell magára, akiket szeretettel vesz körül, akik számára gyengéd nő és erős támasz is egyben.

Sajnos Magyarországon az emberek többsége csak akkor fordul orvoshoz, amikor tüneteket észlel, de sok esetben akkor már késő, pedig a daganatos betegségeket, de az összes kórt (legyen az testi vagy lelki) sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.
A mai egészség- és szűrővizsgálati napnak az újbudai székhelyű  Dél-Budai Tankerületi Központ adott otthont, hiszen – bár mindenki számára nyitott volt – a pedagógusok számára szerveződött, akik így példát is mutattak a gyerekeknek és a szülőknek is a megelőzés terén.

 

Beszéljünk a rákról családi körben is!

Megtisztelte rendezvényünket Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára is, aki kiemelte, a betegség nemcsak egészségügyi, hanem társadalmi probléma is.
Szerinte nem elég, ha a rákról mint betegségről csak rendelőben és iskolában beszélnek, hanem családi körben is foglakozni kell a témával. A prevenció terén áttörésnek nevezte azt a kormányzati döntést, hogy ingyenessé tették a méhnyakrák elleni oltást fiatal lányok számára.
Magyarországon mindenfajta szűrés elérhető, sajnos azonban kevesen vesznek részt ezeken – tette hozzá.

Tíz új szűrőbusz járja az országot

Közölte, a nők átszűrtsége emlő- és méhnyakrákra csak 30 százalék körüli, a következő hetekben azonban tíz új – emlőrákszűrésre is alkalmas – szűrőbusz áll majd munkába, amelyek segítségével a kis falvak lakó is lehetőséget kapnak a vizsgálatra.

Miló Viktória életét anyajegyszűrés mentette meg

A világbajnok ökölvívó egyrészt pedagógusként, másrészt a betegségben való érintettsége miatt jelent meg a rendezvényünkön, ahol arról beszélt, hogy évekkel ezelőtt egy bőrgyógyászati szűrésen derült ki, hogy rosszindulatú bőrdaganata van, amelyet valószínűleg a gyermekkori leégések és a túlzott szolárium okozott. A sikeres műtét óta rendszeresen jár kontrollra, amit mindenkinek ajánl, sőt kötelezővé tenne.

Ezután elmondta, hogy sajnos decemberben ismét rákos elváltozást diagnosztizáltak nála, és mivel korai stádiumban fedezték fel a kórt, jók a gyógyulási esélyei. Viki a genetikai hajlam, és a keserű tapasztalatok ellenére tudatosan éli az életét: a külső védelem mellett, a belső egészségre is figyel. Hozzátette: a bőrrák esetében nem csak a szűrések fontosak, hanem már gyerekkorban is óvakodni kell az erős napfénytől. Szerencsére ma már számtalan, jó minőségű védőkrém kapható – tette hozzá a sportolónő.

Minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne

Bár a szűrőnapon a meghívottak többsége megjelent, az általános trend nem kedvező. A magyar emberek 30 százaléka jár rendszeresen vizsgálatokra – mondta Szegedi Adrián háziorvos.

A rendszeres vizsgálatokkal minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne, és minden daganatos betegség eredményesebben kezelhető, ha korai állapotban ismerik fel. Az orvostudomány fejlődésével a szűrési módszerek megbízhatósága megsokszorozódott, az azonban az egyén felelőssége maradt, hogy foglalkozzon egészségével és éljen az egészségügy adta lehetőségekkel – tette hozzá.

Egy szál virág, az élet jelképe

Ezek után köszönőlevéllel köszöntem meg minden régi és új szervezet képviselőjének, hogy vállalja, hogy kommunikációs csatornáin terjeszti a prevenció fontosságát, majd mindannyian elhelyeztünk egy-egy szál tulipánt az „éltető” vízben, így jelképezve a női (és persze férfi) test és lélek egészségének fontosságát, amelyet nem szabad hagynunk, elveszi, elhervadni, hanem gondoznunk kell, hogy sokáig gyönyörködhessünk benne.

Az esemény végén, vendégeink nagy örömére az egészséges életmódot hirdettük a kizárólag természetes alapanyagokból, friss zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból készült, finomságokkal is.

Természetesen én sem hagytam ki a lehetőséget és igénybe vettem néhányat a bőséges prevenciós szűrővizsgálatok közül.

Köszönöm, hogy évről-évre egyre többen csatlakoznak ehhez a
fontos törekvéshez!

Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!
Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!