Éppen ma egy éve, hogy nagy sajtónyilvánosság előtt mutattuk be a házasság előtt álló fiataloknak szánt termékünket, a Jegyescsomagot.

Az esemény megnyitásakor elmondtam, hogy Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) egyik fő célkitűzése a fiatalok megszólítása, a családalapítás szépségeinek hangsúlyozása, természetesen a realitásokról való gyakorlati tájékoztatás mellett.
Hiszünk abban, hogy az egymás melletti elköteleződés valódi érték, ami a családos lét előszobája. A hagyományos családi értékek tiszteletét különösen fontos hangsúlyoznunk a mai, változó világunkban.

Ennek szellemében állítottuk össze a Jegyescsomagunkat, amelynek tartalma az EMMI tájékoztatója a családi támogatások rendszeréről, a Jövőnk könyve című kiadvány, amelyet egy pszichológus házaspár, Baktay Zelka és Baktay Miklós írt, többfunkciós vendégkönyv, hogy a sablonos mondatok helyett egy életre szóló ajándékkal legyen gazdagabb az ifjú pár,  esküvői munkafüzet és egy exkluzív gyűrűtartó párna – hogy örök emléket adhassunk.

Bővül a Jegyescsomag tartalma

Az elegáns díszdobozzal mára szerte az országban egyre több önkormányzat ajándékozza meg a jegyespárokat, így nagy örömünkre egyre több fiatalhoz jut el az üzenetünk, miszerint családban élni jó.
Ma azt az örömhírt is bejelenthettem, hogy újabb elemmel bővül a csomag. A közelmúltban elkészült „párkapcsolati tesztfüzet” a párok egymásra hangolódását, egymás megismerését segíti.

A házasság nem ment ki a divatból, Magyarországon ma a reneszánszát éli, a fiatalok bátrabban mernek tervezni, kiszámíthatóbbnak, biztonságosabbnak érzik a jövőjüket – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára, aki arra is emlékeztetett, hogy míg 2002 és 2010 között drámaian, 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig 2010-ről 2016-ra 46 százalékkal emelkedett.

A házassági adókedvezmény már két évig jár a fiataloknak

Ezzel párhuzamosan csökkent a válások száma, ez pedig azt jelzi, hogy a házasságok egyre stabilabbak, kevésbé esnek szét, mint korábban.

Közölte, több friss felmérés is azt igazolja, hogy a fiatalok házasságban, családban, gyerekekkel képzelik el a jövőjüket. A kormánynak ezért is feladata, hogy kiemelten támogassa a családokat, különösen idén, a családok évében – fűzte hozzá.

Az államtitkár a fiatal párokat érintő kormányzati intézkedések közül kiemelte a 2015-ben bevezetett házassági adókedvezményt, amelyre eddig 4,8 milliárd forintot fordítottak. Hozzátette: azóta módosították a havi nettó 5 ezer forintos kedvezményt, így az már két évig jár a fiatal házasoknak. Ez az összesen 120 ezer forintos “nászajándék” a gyermekvállalás idejétől függetlenül jár a házasságkötést követő naptól a pároknak.

Az adókedvezményt a munkáltatójuknál igényelhetik azok a fiatalok, akik közül legalább az egyiknek ez az első házassága – mondta. Kitért arra, hogy a kormány a családtámogatások mindegyikét megőrzi, illetve tovább bővíti. Az államtitkár, aki egyúttal a Fidesz alelnöke, azt mondta, ha bizalmat kapnak az áprilisi országgyűlési választáson, akkor a következő évek is a családok évei lesznek.

A jegyesség érték 

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke arról beszélt, hogy bár a jegyesség, a házasság alapvetően két emberről szól, a települések közösségi ünneppé is tehetik, ahogy ennek korábban hagyományai voltak.
A képviselő szerint a Jegyescsomag annak a szimbóluma, hogy az önkormányzat vezetése és a civil szervezetek értéknek tartják a jegyességet, a házasságot és segíteni akarják a párokat.

Ajándék a fiatal párnak

Csepelen már egy éve minden, házassági szándékát bejelentő fiatalt megajándékoznak egy Jegyescsomaggal, emlékeztetett Csepel polgármestere, Borbély Lénárd, aki büszkén mondta el, hogy a kezdeményezés a csepeli önkormányzaton keresztül indult. A XXI. kerületi vezető azt is hangoztatta, minden egyes önkormányzati döntésük a csepeli családokról és gyerekekről szól. Példaként említett egy helyi óvodaépítést, egy rövidesen megkezdődő bölcsődefejlesztést, valamint az újszülötteknek, illetve a szüleiknek szóló babacsomagot.
A rendezvényen jelen volt egy ifjú jegyespár is, akik a sajtó nyilvánossága előtt vehették át Polgármester úrtól a Jegyescsomagot.

Ezek után megköszöntem a Jövőnk könyve íróinak, a Baktay házaspárnak és az ötletgazdának, Pásztorné Juhász Eszternek, a sok-sok munkát és ötletet, amellyel gazdagították a ma “felköszöntött” termékünket, majd ünneplésre hívtuk a jelenlévőket, megszegve a Jegyescsomagot formázó, különleges és finom tortát.

Remélem, hogy még nagyon sok ilyen boldog születésnapot ünneplünk a jövőben együtt!